Особливості харчування дітей навесні
В умовах повномасштабної військової агресії відмічається негативний вплив на ментальне та фізичне здоров’я дітей і підлітків. Через значну небезпеку у багатьох регіонах України навчання в освітніх закладах переведено на дистанційний режим, що створило додаткові труднощі в організації навчального процесу, забезпеченні харчування дітей для закладів освіти та передусім для батьків.
На разі продовжується започаткована у 2019 році реформа шкільного харчування. Основна мета реформи – забезпечення дітей здоровим, повноцінним безпечним харчуванням, запровадження у закладах освіти та родинах культури харчування заради збереження та зміцнення здоров’я дітей, забезпечення їх фізичного розвитку.
Сьогодні, коли дорослі і особливо діти перебувають у постійному стресовому стані через сигнали тривоги, обстріли, негативні емоції питання збалансованого харчування є одним із ключових елементів необхідних для збереження здоров’я та подолання усіх негараздів.
Як організувати харчування дітей вдома, особливо у весняний період?
Весна – період авітамінозу, який проявляється у дітей швидкою втомою, тривожним сном, з'являються апатія, млявість, дратівливість, образливість, плаксивість; вони часто хворіють на ГРЗ, у них змінюється апетит. Саме в цей період року змінюється рівновага в імунному захисті, з'являється особливо висока потреба в фізіологічно активних речовинах: вітамінах, мікроелементах, антиоксидантах.
Фахівцями встановлено, що навесні в крові школярів дефіцит вітаміну С визначається в 40-90% випадків, вітаміну Е – у третини, вітаміну А – більш ніж у чверті обстежених. Зважаючи на це батькам необхідно звернути особливу увагу на організацію правильного режиму дня та якісного безпечного збалансованого харчування дітей в домашніх умовах.
Насамперед необхідно налагодити повноцінний сон дитини: 6-7-річні діти повинні спати не менше дванадцяти годин, 8-9-річні - десять-одинадцять, 10-12-річні - десять, 13-15-річні - не менше дев'яти з половиною годин.
Дітям необхідно щодня (не менше двох годин ) перебувати на свіжому повітрі. При формі навчання онлайн діти багато часу проводять за комп’ютерами, гаджетами, що негативно впливає на зоровий апарат, тому між уроками необхідно обов’язково робити перерви, бажано на свіжому повітрі, провітреній кімнаті, балконі.
Рекомендується у дні коли є навчання обмежити перегляд телевізійних передач і максимально зменшити користування комп'ютером у вільний час. Необхідно більше займатись активним відпочинком на повітрі (спортивні вправи, ігри, прогулянки тощо).
Враховуючи означене, дітям вкрай важливо мати здоровий та збалансований раціон. Від цього залежить їхнє самопочуття та імунітет. Діти, як і дорослі, переживають стрес, зараз вони вимушені більше рухатися, часто бігаючи в укриття. Тому їхні запаси енергії, отримані з їжею, швидко витрачаються. Підібраний з розумінням раціон допоможе дітям довго утримувати енергію та використовувати її у разі необхідності.
Денний раціон дитини має включати (2-3 рази на день) такі продукти: м'ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові, злакові та горіхи, які є основними джерелами білку –це «будівельний матеріал» для м’язів і кісток.
Молочні продукти – важливе джерело кальцію та вітамінів групи В. Їх варто вживати двічі-тричі на день: молоко, несолодкий йогурт, кефір, ряжанку. Також для поповнення вітамінів групи В обов'язкове вживання яєць та риби, особливо морської.
Також для підтримання, енергії, зміцнення імунної системи, розумового розвитку у харчуванні дітей необхідні вітаміни, мінерали (мікроелементи), поживні речовини з рослинних джерел. Щодня слід їсти продукти п’яти різних кольорів: білого, жовтого (або помаранчевого), червоного, зеленого, фіолетового або синього. У денному меню дитини має бути якомога більше фруктів та свіжих овочів – 5 порцій на день. Діти повинні отримувати щодня не менше 150-200г овочів, фруктів і ягід - 150-200 г. Хоча б частково овочі та фрукти треба вживати у сирому вигляді.
Дуже корисні фруктові соки, сухофрукти, ягоди (бажано заморожені а не консервовані). Як джерело вітамінів і непоганий імуностимулятор, незамінний настій з плодів шипшини, зелений чай але бажано без цукру, підсоджений медом, який як відомо є джерелом вітамінів, біологічно активних речовин і мікроелементів.
Весною у харчуванні дітей обов’язково має бути свіжа зелень – листовий салат, зелена цибуля, кріп, петрушка.
Млявість і блідість дитини можна пояснити зниженим гемоглобіном внаслідок нестачі заліза, тому в раціон слід включити такі продукти: гранати, свіжі яблука, морква. Моркву краще вживати у салатах заправлених рослинною олією, сметаною, провітамін А, який міститься у моркві засвоюється лише з додаванням жиру.
На покращення пам'яті благодійно впливають салати зі свіжої капусти. Якщо дитина працює за комп’ютером, їй необхідні продукти, що містять бета-каротин: морква, помідори, червоний перець. У щоденному раціоні дітей необхідно зменшити кількість солі, не більше 4-5г (бажано йодованої) на день та цукру (5г на 100г готової страви). Мучні, кондитерські страви бажано замінити фруктами, зерновими, насінням, горіхами, сухофруктами.
Фахівці Лубенського районного управління Головного управління в Полтавській області аналізують, коригують та погоджують перспективні сезонні меню для харчування дітей у закладах освіти, щодо відповідності їх нормам харчування, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305.
Харчування дітей вдома покладається на батьків, адже їх обов’язок - це піклування про стан здоров’я, фізичний розвиток та виховання дітей.
Запровадження культури здорового харчування у родині – це запорука здоров’я майбутніх поколінь українців.
Відділ державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Лубенського районного управління Головного
управління Держпродспоживслужби
в Полтавській області