Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Арбітражне (експертне) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу

Дата: 06.06.2024 10:01
Кількість переглядів: 76

За інформацією Відділу контролю у сфері  насінництва,  розсадництва та якості зерна  ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Для вирішення спірних питань стосовно посівних якостей придбаного насіння та товарних якостей садивного матеріалу визначена офіційна процедура проведення арбітражного (експертного) визначення якостей насіння і садивного матеріалу (Постанова Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2017 року №615 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу»).

Відповідно до даної Постанови, у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, або у сертифікаті, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, фізична особа – підприємець або юридична особа  не пізніше 10 календарних днів з дня придбання звертається до аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) органу із сертифікації щодо відбору проби з метою перевірки посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу та надає копію сертифіката.

Аудитор відбирає пробу та разом з актом відбору проби передає органу з оцінки відповідності для визначення якості насіння або садивного матеріалу.

У разі розбіжності між показниками, зазначеними у сертифікаті та документі щодо результату аналізу насіння, на величину, що перевищує допустимі відхилення, насіння підлягає арбітражному визначенню, про що аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) повідомляє заявнику.

Для проведення арбітражного (експертного) визначенн язаявник подає до територіального органу Держпродспоживслужби заяву не пізніше 10 календарних днів з дня отримання ним результатів аналізу.

До заяви додаються копії:

сертифіката та документа щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого органом з оцінки відповідності за місцем звернення заявника.

Арбітражне визначення проводиться:

– посівних якостей насіння (крім плодових та горіхоплідних культур) – за чистотою (за винятком вмісту обрушених зерен), вмістом домішок насіння інших видів (за винятком отруйних бур’янів, карантинних об’єктів, інших видів кормових трав, пелюшки у насінні гороху, плосконасінної вики у сочевиці), вмістом склероціїв білої і сірої гнилей у насінні соняшнику, схожістю, одно – і багаторостковістю насіння буряків, життєздатністю (тільки для насіння озимих культур, що висівається у рік збирання врожаю);

– посівних якостей насіння плодових та горіхоплідних культур – за чистотою, масою 1000 насінин, життєздатністю;

– товарних якостей садивного матеріалу багаторічних рослин – за збудниками грибкових і бактеріальних хвороб, вірусами та мікоплазмою.

Строк арбітражного визначення залежить від біологічних властивостей насіння і садивного матеріалу.

Коли строк дії сертифіката закінчився - арбітражне визначення не проводиться.

Після завершення арбітражного визначення територіальний орган Держпродспоживслужби не пізніше ніж протягом наступного робочого дня видає особисто або надсилає поштовим відправленням заявнику документ щодо результату аналізу насіння з позначкою у правому верхньому куті “Арбітраж”, у якому зазначається висновок згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”.

Так, послідовне та вчасне дотримання кроків визначених нормативно – правовими актами в сфері насінництва та розсадництва дає змогу покупцям уникнути значних втрат у разі виникнення суперечок щодо якості придбаного насіння та садивного матеріалу, а також запобігти введенню в обіг фальсифікату (ел адреса: lohv_nasinnya@ukr.net).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь