Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Грубі порушення при застосуванні пестицидів та агрохімікатів

Дата: 31.05.2024 11:21
Кількість переглядів: 108

За інформацією "Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів"

Фото без опису

З метою уникнення та недопущення в подальшому скарг та звернень мешканців нашої громади щодо грубих порушень при застосуванні пестицидів та агрохімікатів на присадибних ділянках, городах, приватних домоволодіннях, необхідно забезпечити виконання Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» а саме :

1. Забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової галузі.

2. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень в межах села дозволяється тільки з 22 до 7 години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

3. Забороняється обробка парків і зелених насаджень в населених пунктах в радіусі 1000м навколо них стійкими і високотоксичними пестицидами, а також препаратами, що мають неприємний різкий запах.

4. Для обробки індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населення «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненням до нього. З метою зменшення пестицидного навантаження в межах
населеного пункту краще застосовувати біологічні методи боротьби з шкідниками та агротехнічні з бурʼянами.

5. В межах населеного пункту дозволяється обприскування ранцевими обирискувачаций комітет при швидкості вітру до 4 м/с.

6. У масштабах села забороняється повсюдна, одночасна обробка рослин однотипним препаратом, яка може обумовити масове надходження в атмосферне повітря населених пунктів аерозолю та токсичних парів.

7. Забороняється залишати пестициди та отруєні принади без охорони в місцях застосування. Не допускати щоб діти мали вільний доступ до пестицидів.

8. До виконання робіт з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, що годують дітей, особи, що мають медичні протипоказання за станом здоровʼя. Діти шкільного та дошкільного віку не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблені ними площі.

9. Працювати з пестицидами необхідно тільки в спецодязі, рукавичках, захисних окулярах та респіраторах.

10. Не допускається проведення ручних робіт на оброблених ділянках пестицидами після випадання опадів на передодні запланованого строку виходу на роботу при температурі повітря вище 20С. У цих випадках строки виходу збільшуються на одну добу.

11. Перед проведенням обробітків пестицидами необхідно завчасно оповістити мешканців сусідніх ділянок.

12. Купувати пестициди та агрохімікати слід тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі нсобхідні дозвільні документи. Препарати повинні бути фасованими та гермстично
запакованими.

На даний час, в період воєнного стану, застосування авіаційних робіт заборонено. Такі роботи здійснюються тільки з дозволу військової адміністрації.

Усі вище перелічені санітарні вимоги є обовʼязкові для дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами.
Також варто звернути увагу на те, що питання застосування громадянами пестицидів на присадибних ділянках та відповідно заподіяння шкоди сусідам регулюється Земельним кодексом України і підпадає під поняття добросусідських відносин.

Якщо виникає конфліктна ситуація потерпілий негайно звертається до ( медичного закладу якщо завдано шкоду здоровʼю) селишну (сільську) раду або МТГ та до дільничного поліцейського в присутності свідків фіксують завдану шкоду, відбирають зразки пошкоджених рослин, якщо це можливо і робочий розчин чи сам препарат і відправляють на дослідження в токсикологічну лабораторію м. Полтаву вул. Івана Мазепи 57 ( дослідження всі платні і виконуються за рахунок замовника). Після зібрання всіх доказів ( акти обстеження, експертні висновки, тощо), потерпілий може звернутись до суду про відшкодування завданих збитків.
Порушення вимог чинного законодавства тягне за собою дисциплнарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Перелік даних правил допоможе кожному громадянину уникнути конфліктних ситуацій при застосуванні пестицидів на своїх присадибних ділянках та городах, які часто виникають в період застосування отрутохімікатів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь