Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Сертифіковане насіння: гарантія посівних та сортових якостей

Дата: 28.11.2023 10:05
Кількість переглядів: 99

Фото без опису
Для того, щоб не витрачати зайві кошти та отримати гарний урожай, суб’єктам господарювання та пересічним покупцям необхідно знати як правильно вибрати якісне насіння та садивний матеріал.   

Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва , розсадництва  та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області доводять до відома сільгоспвиробників, що      кожна партія насіння повинна супроводжуватися відповідними документами, що засвідчують якість цього насіння чи садивного матеріалу - сертифікатами,.

Насіння і садивний матеріал вводяться в обіг тільки  після їх сертифікації ( стаття 15 Закону країни «Про насіння і садивний матеріал»). Сертифікація насіння і садивного матеріалу це комплекс заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. Сертифікації підлягає насіння, яке належить до сорту занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.  А сортові та посівні якості повинні відповідати вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва (  ДСТУ 2240-93, ДСТУ 4138-2002).

При купівлі насіння покупець отримує від власника (виробника або посередника) супровідні документи в залежності від категорії насіння:

 « Атестат на насіння» — на добазове (оригінальне) та базове — (елітне) насіння;

« Свідоцтво на насіння» — на сертифіковане (насіння репродукцій);

« Свідоцтво на гібридне насіння» — на насіння першого покоління гібридів.

Ці  документи виписуються на основі Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння та Сертифікату, що засвідчує сортові якості насіння.

Крім того, насіння, яке підлягає реалізації повинно бути запаковане і промарковане етикетками встановленого зразка.

Визначення посівних та сортових  якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу та видача відповідних документів (Сертифікати на насіння та протоколи випробувань) здійснюється органами     , уповноваженими  на здійснення діяльності з оцінки відповідності у    сфері насінництва та розсадництва. На даний час на території України на здійснення відбору проб та проведення сертифікації насіння і садивного матеріалу уповноважено ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». У Полтавській області на сьогодні працює його філія, яка у своєму складі має 3 лабораторії : м. Полтава (вул. Міщенка, 2а), м. Лубни (вул. Толстого,85), м. Глобино (вул. Центральна,311).  А також   ТОВ «АГРОСЕРТ», уповноважене на здійснення діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва за участю незалежних експертів, яке розташоване за адресою м. Полтава, вул. Панянка,48.   Ще пропонують послуги з  визначення посівних та сортових  якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу – ТОВ «Агролабтест», ТОВ «Новосерт», ТОВ «Велес-сідс», ін. Дізнатися   контактні телефони можна на сайтах цих підприємств.

Роботу з визначення якості насіння проводить  і відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (лабораторія з насінництва та розсадництва) Державної установи «Полтавської обласної  фітосанітарної лабораторії», який знаходиться за адресою: м.Полтава, вул. Козака,1 ,кабінет № 202, 203 (2-й поверх).   Це визначення  чистоти, енергії проростання, схожості  насіння  та  маси 1000 насінин. По завершенню випробувань видається висновок фітосанітарної експертизи, протокол випробувань проб насіння  з зазначенням показників якості.

Якщо придбане насіння викликає сумніви щодо   якості, то можна скористатися послугами фітосанітарнорї  чи інших лабораторій і провести відповідні аналізи. Це вбереже покупця від ризику придбання підробок насіння, що в кінцевому результаті позитивно вплине на зростання виробництва продукції рослинництва .Проби насіння на аналіз лабораторією приймаються, як від представників підприємств індивідуально так і через відділення  №31 « Нової пошти ». Результати аналізів (Протокол випробувань) надсилається спочатку на електронну адресу, а потім - оригінал поштою.

У разі виникнення будь-яких питань у ході підготовки та придбання насіння сільськогосподарських культур суб'єктами господарювання ,можна  звертатися до відділу контролю у сфері  насінництва , розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області (ел. адреса:  lohv_nasinnya@ukr.net).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь