Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Агрополітичний діалог: інструменти діалогу та комунікації заради розвитку громад

Дата: 06.09.2023 15:48
Кількість переглядів: 340

Фото без опису

В рамках проєкту «Німецько- український  агрополітичний діалог» (АПД) представники Чорнухинської громади, однієї з 8 пілотних громад-учасниць проєкту з Полтавської, Київської, Вінницької, Івано-Франківської та Одеської областей взяли участь у семінарі-тренінгу на тему: «Інструменти діалогу та комунікації в громаді для ефективних рішень її розвитку», який відбувся на території Заболотівської громади Коломийського району Івано-Франківської області.

В межах п’ятиденного заходу фахівці пілотних громад працювали над темою встановлення якісної комунікації між громадськістю, бізнесом та органами місцевої влади в питаннях вирішення нагальних проблем, планування та реалізації місцевого розвитку.

Вітаючи учасників проекту на землі Прикарпаття, Ігор Абрам’юк - директор з розвитку, заступник керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад підкреслив важливість завдань, які стоять сьогодні перед місцевим самоврядуванням та аграрним бізнесом щодо збереження та забезпечення стійкості аграрних територій, побажав витримки і успіху місцевим територіальним громадам в реалізації та розвитку власного потенціалу.

Представник Департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОВА Володимир Сірко поділився з учасниками заходу досвідом комунікації та співпраці департаменту з місцевими громадами та агробізнесом Прикарпаття щодо підтримки сільськогосподарської економічної активності в регіоні та сприяння розвитку сільських територій.

Разом з директором Дніпропетровського регіонального інвестиційного агентства Валентиною Затишняк представники громад розглянули складові успішного процесу вироблення і прийняття рішень за допомогою діалогових інструментів, відпрацювали навички з презентації, фасилітації, модерації та медіації інвестиційних бізнес-проєктів.

Аналітик з аграрної політики Світлана Павленко розкрила тему сільського туризму, як одного з реальних напрямків малого бізнесу в сільській місцевості: загальні положення, особливості ведення діяльності, перешкоди та можливості.

Наталія Якименко, заступниця голови правління  ГС «Вівчарство та козівництво України», презентувала представникам пілотних громад власний досвід розробки та впровадження проєктів у сфері крафтового виробництва, ознайомила з відповідною регуляторною базою, методами та інструментами маркетингу крафтової та ремісничої продукції. Учасники заходу напрацювали основні положення концепції підтримки локальних виробників крафтової та ремісничої продукції на місцевому рівні.

В рамках програми учасники ознайомились з успішним досвідом роботи місцевих виробників, поспілкувались з керівниками підприємств, отримали відповіді на запитання щодо створення сировинної бази, організації та сертифікації переробки, брендування та маркетингу продукції:

- ТОВ «БЕРГ ФРУТ» – лідер українського ринку та одним з найбільших переробників фруктів в Європі. Кожна 10-та пляшка соку в світі виготовлена саме з їхнього концентрату, а виробництво є безвідходним та екологічним.

- ТОВ «ECO BERRY» – одне з найбільших підприємств в Україні, що займається вирощуванням і заморожуванням ягід, має сертифікат Organic Standard, оснащений високопрофесійним та найсучаснішим обладнанням завод, та орієнтоване на експорт у інші країни.

- «Мірина майстерня сиру» – сімейна ферма - виробник крафтової продукції з козячого молока.

- «Сімейний бренд Стовпюків» – локальний виробник місцевої продукції - чаїв з карпатських трав і ягід, приправ, десертів, цукерок та іншого самобутнього крафту.

Наприкінці поїздки представники громад зустрілися з головою ГО «Асоціація вівчарів» та власником овечої ферми Василем Стефураком, який займається племінною вівчарською справою та обговорили перспективи розвитку вівчарства і козівництва в пілотних громадах, які мають сприятливу екологічну ситуацію та придатні для цього ландшафти.

За результатами фахово-інформаційного заходу відділом економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради ведеться підготовка концепції агроекономічного розвитку громади, проект якої буде презентовано вже наприкінці вересня цього року.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь