Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 06.09.2023 09:48
Кількість переглядів: 139

Фото без опису

Воркшоп щодо податкових новацій провели податківці Полтавщини із представниками Полтавської асоціації бізнесу

У Головному управлінні ДПС у Полтавській області під головуванням очільниці податкової служби Полтавщини Алли Рябкової та за підтримки керівниці Полтавської асоціації бізнесу Ірини Бессарабової відбулась робоча зустріч. У заході взяли участь понад 40 представників бізнесу, які підготували запитання до податківців щодо новацій податкового законодавства, прийнятих Законом України від  30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей  оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219). 

Фахівці Головного управління ДПС у Полтавській області та підприємці у форматі відкритого діалогу спілкувалися про останні зміни у системі оподаткування, поновлення й особливості проведення податкових перевірок, реєстрацію та застосування РРО/ПРРО, відновлення відповідальності та фінансові санкції   за незастосування РРО/ПРРО.

Алла Рябкова акцентувала увагу присутніх на програмному реєстраторі розрахункових операцій від ДПС, оскільки даний застосунок є безкоштовним, оновлюваним, сучасним, зручним та легким у користуванні програмним продуктом. Для учасників була підготовлена презентація для покрокової візуалізації порядку реєстрації та інсталяції РРО/ПРРО.

Особлива увага була приділена використанню ПРРО в режимі офлайн, формуванню фіскальних чеків, найменувань товарів і послуг. Податківці підкреслили, що суб’єкти господарювання можуть обрати класичний або програмний реєстратор розрахункових операцій на власний розсуд. 

Фахівці звернули увагу присутніх, що на сайті Державної податкової служби України розміщена детальна інформація щодо переваг і зручності, відповіді на найпоширеніші запитання щодо реєстрації та застосування РРО/ПРРО, інструкції по інсталяції програмного продукту на будь-яку операційну систему, відеоуроки – https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.     

Очільниця податкової служби Полтавщини наголосила, що пріоритетний напрямок інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо застосування РРО/ ПРРО – максимально доступно та зрозуміло пояснити бізнесу принципи роботи та переваги РРО/ПРРО, надати відповіді на найактуальніші запитання і постійно залишатись в режимі відкритого діалогу задля дієвої співпраці та спільної Перемоги!

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Майже 12 тисяч осіб на Полтавщині скористалися електронними довірчими послугами від ДПС

Для зручного та сучасного спілкування в онлайн форматі, подання звітності, отримання інформації про стан розрахунків з бюджетом, ДПС впроваджено якісні електронні сервіси. Обов’язковою умовою використання яких є кваліфікований електронний підпис.

У Головному управлінні ДПС у Полтавській області звертають увагу, що платники та громадяни Полтавщини, можуть отримати сертифікати ключів онлайн  або, звернувшись до відокремлених пунктів реєстрації, які розташовані  за адресами: м. Полтава, вул. Європейська, 155, поверх 1, зал № 1, кімната 1, м. Кременчук, вул. Троїцька, 76, поверх 1, кімната 102.

За повідомленням в. о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алли Рябкової протягом січня – серпня 2023 року фахівцями сектору реєстрації користувачів сформовано 11868 сертифікатів відкритих ключів, із них у відокремлених пунктах реєстрації (далі -  ВПР) м. Полтави – 7846 та м. Кременчука – 4022. Електронні довірчі послуги отримали 3216 юридичних осіб і 2356 фізичних осіб. Тільки у серпні поточного року працівники податкової служби сформували платникам 890 сертифікатів відкритих ключів.

Звертаємо увагу, що у платників є можливість повторного формування сертифікатів за електронним запитом (https://ca.tax.gov.ua/manage-certificates), який матиме строк чинності до 2 років, а також дистанційного формування сертифікатів для програмних РРО.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Запитували? Відповідаємо!

Чи необхідно первинному водокористувачу у разі відсутності у звітному періоді об’єкта оподаткування рентною платою за спеціальне використання води подавати до контролюючого органу податкову декларацію з рентної плати разом з Додатком (ами)  5 (в частині рентної плати за спеціальне використання води) або заяву про відсутність об’єкта оподаткування?

Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата) є:

первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Згідно з частиною третьою ст. 42 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року № 213/95-ВР із змінами та доповненнями (далі – Водний кодекс) первинні водокористувачі – це водокористувачі, які мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води, а також отримують воду з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів.

Спеціальним водокористуванням є забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів (частина перша ст. 48 Водного кодексу).

Спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування (частина перша ст. 49 Водного кодексу).

Порядок обчислення платниками податкових зобов’язань з рентної плати, затверджений п. 255.11 ст. 255 ПКУ, зокрема, визначає, що рентна плата обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої) водних об’єктів, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.

Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є  (п. 49.2 ст. 49 ПКУ).

Водокористувачі самостійно обчислюють, зокрема рентну плату за спеціальне використання води щокварталу наростаючим підсумком з початку року, у якому було здійснено таке використання (п.п. 255.11.1 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

Форма податкової декларації з рентної плати (далі – Декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2016 № 927)  зі змінами та доповненнями.

Розрахунок податкових зобов’язань з рентної плати за спеціальне використання води здійснюється у Додатку 5 до Декларації (далі – Додаток 5).

Таким чином, для первинного водокористувача наявність діючого дозволу на спеціальне водокористування визначає його обов’язок подання до контролюючого органу за основним або неосновним місцем обліку Декларації разом з Додатком (ами) 5 (в частині рентної плати за спеціальне використання вод), у тому числі у разі відсутності об’єкта оподаткування у деяких звітних (податкових) періодах. При цьому нормами ПКУ не передбачено подання до контролюючого органу первинним водокористувачем заяви про відсутність об’єкта оподаткування рентною платою за спеціальне використання води у звітному періоді.

Для суб’єкта господарювання, у якого закінчився термін дії дозволу на спеціальне водокористування або у разі його анулювання та припинено використання води (тобто об’єкт оподаткування відсутній), останнім податковим періодом за який подається Декларація разом з Додатком (ами) 5 (в частині рентної плати за спеціальне використання вод) є звітний період, у якому закінчився термін дії дозволу на спеціальне водокористування.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Чи допускаються виправлення у касових документах та чи можна виписувати дублікати при їх втраті?

Відповідно до п. 3 розд. І Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 148) касовий ордер – первинний документ (прибутковий або видатковий касовий ордер), що застосовується для оформлення надходжень (видачі) готівки з каси.

Норми чинного законодавства, зокрема норми Положення № 148 не передбачають дії щодо відновлення прибуткового касового при його втраті.
Відповідно до абзацу четвертого п. 32 розд. ІІІ Положення № 148 виправлення в касових ордерах та видаткових відомостях забороняються.

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь