Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 24.08.2023 09:29
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

Платниками Полтавщини спрямовано до бюджетів усіх рівнів понад 32 млрд гривень

За сім місяців 2023 року платниками Полтавщини до бюджетів усіх рівнів спрямовано 32 млрд 95,1 млн гривень. В. о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова зазначила, що надходження до державного бюджету за січень – липень поточного року склали 21 млрд 430,0 млн грн, у тому числі до загального фонду державного бюджету збір склав 21 млрд 397,3  млн гривень.

У розрізі основних бюджетоформуючих платежів до загального фонду державного бюджету надходження становлять з: податку на доходи фізичних осіб – 1 млрд 902,7 млн грн, військового збору – 608,5 млн грн; податку на прибуток – 1 млрд 628,4 млн грн; ПДВ із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) – 3 млрд 267,4 млн грн; рентної плати за користування надрами – 13 млрд 862,2 млн грн; екологічного податку – 65,5 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом 2022 року, приріст надходжень спостерігається з: податку на доходи фізичних осіб – на 27,0 відс. (+404,5 млн грн), військового збору – на 26,4 відс. (+127,3 млн грн), ПДВ із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) – на 13,5 відс. (+387,6 млн грн), рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів – на 137,9 відс. (+1,1 млн грн), рентної плати за користування надрами для видобування нафти – на 36,5 відс. (+114,0 млн гривень).

Дякуємо платникам податків за стійку підтримку економічного фронту держави.

 Головне управління ДПС у Полтавській області

Щодо погашення податкових векселів з акцизного податку з урахуванням відновлення з 1 серпня 2023 року обмеження перебігу строків, визначених податковим кодексом України

Законом від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України та законів України  щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»  припиняється дія норм щодо зупинки перебігу строків, визначених Кодексом, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, які були передбачені пунктами 102.9 статті 102 та підпунктом 69.9. пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення»  Кодексу до 01 серпня 2023 року.

До 01 серпня 2023 року для платників податків та контролюючих органів зупинявся перебіг строків, визначених податковим та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім зокрема дотриманням строків сплати податків та зборів платниками податків (підпункт 69.9. пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).

Водночас під час погашення податкових векселів з акцизного податку слід враховувати положення підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, яким зокрема передбачено:

платники податків, у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов'язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов'язків, передбачених цим Кодексом, за умови виконання ними таких податкових обов'язків щодо сплати податків і зборів протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Податковий вексель, авальований банком (податкова розписка) (далі - податковий вексель для цілей розділу VI цього Кодексу), - простий вексель, авальований банком, що видається векселедавцем: до отримання з акцизного складу спирту етилового, до отримання з нафтопереробного підприємства нафтопродуктів, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, або до ввезення нафтопродуктів, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, на митну територію України і є забезпеченням виконання ним зобов'язання сплатити суму акцизного податку у строк, визначений статтями 225, 229 цього Кодексу (підпункт 14.1.176  пункту 14.1  статті 14 Кодексу).

Для погашення податкових векселів, що видані векселедавцем до отримання з акцизного складу спирту  етилового, до отримання з нафтопереробного підприємства нафтопродуктів, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, або до ввезення нафтопродуктів на митну територію України, векселедавець зобов’язаний у строк, визначений статтями 225, 229 Кодексу:

або сплатити  суму акцизного податку;

або документально підтвердити факт цільового використання підакцизної продукції згідно підпунктів 229.1.8, 229.2.11, 229.3.13, 229.4.11, 229.5.13, 229.6.10, 229.7.12 відповідних пунктів 229.1, 229.2, 229.3, 229.4, 229.5, 229.6, 229.7 статті 229 Кодексу шляхом подання довідки про її цільове використання, яка погоджується представником податкового посту, встановленого на  підприємстві, і підтверджує її використання, а погашення векселів на бензини авіаційні  або паливо для реактивних двигунів здійснюється на підставі зареєстрованих акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних та, у передбачених законодавством випадках, копій первинних документів, договорів.

З урахуванням зазначеного, для платників, які мають можливість своєчасно виконувати свій податковий обов’язок, стосовно суми акцизного податку, з урахуванням поновлення з 01 серпня 2023 року перебігу строків, визначених податковим законодавством, відновлюється перебіг строків погашення податкових векселів з акцизного податку, термін сплати яких настав у період дії воєнного стану на території України,  шляхом сплати акцизного податку або документального підтвердження, в тому числі з врахуванням зареєстрованих акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних у передбачених випадках (для авіаційних бензинів або палива для реактивних двигунів).

Платники податків, у яких відновилася  можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, погашають податкові векселі, які є забезпеченням виконання зобов’язання  сплатити суму акцизного податку  протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

        Головне управління ДПС у Полтавській області

Щодо змін, пов’язаних із проведенням реєстрації фізичних осіб у ДРФО

Головне управління ДПС у Полтавській області повідомляє, що набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 09.06.2023 № 305 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 26 червня 2023 р. за № 1058/40114) «Про затвердження змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків» (далі – Наказ № 305).

Змінами, під час надання адміністративних послуг, пов’язаних із проведенням реєстрації, внесенням змін, отриманням картки платника податків або відомостей із Державного реєстру, надана можливість застосування:

- для громадян України: е-паспорту і е-паспорту для виїзду за кордон замість та без додаткового пред'явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон. У разі пред'явлення громадянами України е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон, контролюючі органи забезпечують перевірку таких документів у порядку, визначеному законодавством;

- для іноземців та осіб без громадянства: відображення в електронній формі інформації, що міститься в посвідці на постійне проживання (е-посвідка на постійне проживання) / посвідці на тимчасове проживання (е-посвідка на тимчасове проживання), контролюючі органи проводять такі процедури з урахуванням Порядку застосування відображення в електронній формі інформації, що міститься у посвідці на постійне проживання та у посвідці на тимчасове проживання, під час реалізації експериментального проекту щодо застосування зазначених відображень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2021 року № 1239.

Наказом № 305 визначено, що при проведенні реєстрації, внесенні змін, отриманні картки платника податків або відомостей з Державного реєстру, для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з таких документів:

витяг з реєстру територіальної громади;

паспорт, виготовлений у формі книжечки;

тимчасове посвідчення громадянина України.

Для внутрішньо переміщених осіб, відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509, передбачено, що внутрішньо переміщена особа, при зверненні до контролюючих органів, пред’являє довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Звертаємо увагу, що для громадян України при проведенні реєстрації, внесенні змін, отриманні картки платника податків або отриманні відомостей з Державного реєстру, застосовується принцип екстериторіальності. Тобто, громадяни України  звертаються до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу.

Іноземці та особи без громадянства подають документи до територіальних органів ДПС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі або до ДПС, а іноземці та особи без громадянства, які мають посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання в Україні, можуть реєструватись, як платники податків у державних податкових інспекціях у районах, містах, районах  у містах, що відповідають місцю проживання в Україні, зазначеному в посвідці.

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь