Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Обережно, гриби: небезпечні наслідки тихого полювання!

Дата: 31.07.2023 15:22
Кількість переглядів: 88

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Саме зараз, за дощової погоди, на узліссях та відкритих трав'янистих місцях, на лугах та пасовищах, в садах можна зустріти різноманітні гриби. Чи всі вони є безпечними для вживання?

Щороку в Полтавській області реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою запобігання отруєнь дикорослими грибами рекомендуємо:

1. Обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купувати гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

2. Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:

- ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви - краще його позбутися;

- не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;

- не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;

- не збирайте гриби в поліетиленові пакети;

- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

- не вживайте сирі гриби;

- якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;

- перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;

- готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;

- не давайте грибів дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно звертайтесь за медичною допомогою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь