Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 24.07.2023 10:10
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

Понад 140 млн грн акцизного податку надійшло до бюджетів усіх рівнів від платників Полтавщини

У Головному управлінні ДПС у Полтавській області повідомляють що, за перше півріччя 2023 року платники Полтавщини сплатили до державного бюджету 27,6 млн гривень акцизного податку. Надходження до державного бюджету зросли у порівнянні із минулорічними показниками на 12,3 млн гривень.

В. о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова повідомила, що за червень поточного року до державного бюджету надійшло 3,6 млн грн акцизного податку.

З початку 2023 року до місцевих бюджетів Полтавщини мобілізовано 115,8 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тільки у червні поточного року надійшло 20,6 млн гривень.

У зазначеному періоді було здійснено низку фактичних та камеральних перевірок: за результатами 231 фактичної перевірки, проведеної з питань дотримання суб’єктами господарської діяльності норм і вимог законодавства при здійсненні роздрібної торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією, застосовано штрафних (фінансових) санкцій на суму 9,95 млн гривень.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Податківці Полтавщини взяли участь у семінарі для скарбників обласної організації профспілки працівників державних установ

Нещодавно представники Головного управління ДПС у Полтавській області відвідали семінар, який відбувся за ініціативою та зверненням голови Полтавської обласної організації профспілки працівників державних установ Ірини Богуш до очільниці податкової служби Полтавщини Алли Рябкової. У заході також взяли участь скарбники профспілкових організацій та фахівець Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Під час семінару були розглянуті актуальні у період дії воєнного стану питання оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором профспілкових виплат і допомоги членам профспілкових організацій, зокрема, тим, які боронять нашу країну у лавах Збройних Сил України. Крім того, доповідачі від податкової служби області детально роз’яснили порядок відображення у податковій звітності виплат профспілкових організацій, із урахуванням особливостей оподаткування цільової та нецільової благодійної допомоги в межах чинного законодавства.

Учасники заходу отримали вичерпні відповіді на всі поставлені запитання та подякували податківцям за професіоналізм і відкритість до спілкування.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

За якою податковою адресою повинна подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплачувати ПДФО фізична особа, якщо вона зареєстрована (прописана) в одному місці, а дохід отримує в іншому?

Відповідно до ст. 67 Конституції України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР із змінами та доповненнями кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Згідно із ст. 29 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Крім того, згідно із п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Відповідно до п. 45.1 ст. 45 ПКУ платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків – фізичною особою визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.
Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.
Згідно із п. 179.7 ст. 179 ПКУ сума податкових зобов’язань, донарахована контролюючим органом сплачується до відповідного бюджету у строки, встановлені ПКУ.
Враховуючи вищевикладене, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь