Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 20.07.2023 09:19
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

Платники Полтавщини спрямували до бюджетів усіх рівнів понад 26 млрд гривень

За перше півріччя 2023 року платниками Полтавщини до бюджетів усіх рівнів мобілізовано 26 млрд 144,3 млн гривень. В. о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова повідомила про те, що надходження до державного бюджету за січень – червень поточного року склали 17 млрд 251,8 млн грн, у тому числі до загального фонду державного бюджету збір склав 17 млрд 222,1 млн гривень.

У розрізі основних бюджетоформуючих платежів до загального фонду державного бюджету надходження становлять з: податку та збору на доходи фізичних осіб – 2 млрд 104,1 млн грн, у тому числі військового збору – 510,3 млн грн; податку на прибуток – 1 млрд 572,0 млн грн; ПДВ із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) – 2 млрд 761,7 млн грн; рентної плати за користування надрами – 10 млрд 666,0 млн грн; екологічного податку – 64,0 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом 2022 року, приріст надходжень спостерігається з: податку та збору на доходи фізичних осіб – на 25,6 відс. (+429,1 млн грн), у тому числі військового збору – на 25,1 відс. (+102,3 млн грн), ПДВ із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) – на 35,5 відс. (+723,8 млн грн), рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів – на 155,3 відс. (+1,1 млн грн), рентної плати за користування надрами для видобування нафти – на 29,3 відс. (+83,8 млн гривень).

Висловлюємо подяку платникам податків за стійку підтримку економічного фронту держави.

 Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Як оподатковується  ПДФО дохід, отриманий у вигляді спадщини, спадкоємцем - нерезидентом?

Згідно з п. 162.1 ст. 162 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року  № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками податку на доходи фізичних осіб є: фізична особа – резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Дохід, отриманий з джерелом його походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, дохід у вигляді спадщини (п.п. «е» п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 ПКУ, якою встановлено декілька ставок для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, в залежності від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та резидентського статусу спадкодавця та спадкоємця.
Об’єкти спадщини оподатковуються за ставкою, визначеною в п. 167.1 ст. 167 ПКУ, для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця – резидента (п.п. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 ПКУ) – 18%.
Згідно з п. 174.3 ст. 174 ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
Спадкоємці – нерезиденти зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.
Нотаріус або в сільських населених пунктах – уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування видає спадкоємцю – нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку  з вартості об’єкта спадщини (абзац третій п. 174.4 ст. 174 ПКУ).

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь