Вживання риби може бути небезпечним!
Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Через підрив Каховської ГЕС у великих водоймах спостерігається загибель риби.
Рекомендуємо утриматися від придбання та споживання свіжовиловленої риби у регіонах басейну річки Дніпро.
Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солона, сушена, варена, смажена). Жоден спосіб приготування мертвої риби, або тої що вмирає, не зробить її безпечною.
Ця риба може містити збудники інфекційних захворювань, включаючи ботулізм, паразити та небезпечні хімічні речовини.
Як убезпечити себе від купівлі неякісної продукції:
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, виготовлену в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть у торгових закладах, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- бажано використовувати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не вживайте консерву за найменшої підозри на її недоброякісність, а саме не використовуйте продукцію зі здутих банок.
Наголошуємо, що реалізація живої риби повинна проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія живої риби повинна надходити на ринки з товарно-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ринку та видаються експертні висновки.
Будьте свідомими та відповідальними і не наражайте себе на небезпеку!