Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

КОКЦИДІОЗ КУРЕЙ

Дата: 06.06.2023 13:05
Кількість переглядів: 142

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Кокцидіоз — це одне з найнебезпечніших захворювань, яке вражає куряче поголів’я. хворіють також індики, гуси, качки та інша птиця. Найчастіше хворіє молодняк 10 - 90 денного віку. Дана хвороба є інфекційною і вражає практично одночасно всіх курей, які живуть в одному пташнику.

Курчата бройлерів, які призначені для вирощування на м’ясо, схильні до дії еймерій (кокдиціозу) значно частіше, ніж інших порід. Особливий підвид паразитів дуже швидко передається від одного бройлера до іншого і через 2 дні може заразити все поголів’я.

Значне поширення хвороби спричинюють порушення режиму годівлі й утримання птиці. Особливо швидко відбувається розвиток кокцидіозу, якщо в курнику занадто волого. Хворі кури втрачають апетит, погано несуться і в підсумку гинуть.

Про це захворювання свідчать такі симптоми: постійне втягування голови; відсутність апетиту; скуйовджене пір’я; набряки; рідкий послід світло-коричневого або червонуватого відтінку; послід з домішкою крові. Ці ознаки зазвичай зберігаються протягом 4-5 днів, після чого хворий птах гине.

Профілактика допомагає уникнути розповсюдження зараження і знищити кокцидії, які почали розвиватися в організмі птиці. Для профілактики кокцидіозу використовуються кокцидіостатики (ампроліум, байкокс, кокцидин, соликокс) та комплекс профілактичних заходів, який включає знищення паразитів у зовнішньому середовищі – обробку вигулів і курника деззасобами; наявність чистої і сухої підстилки. Не можна випускати пернатих на вигул після дощу, так як саме в умовах підвищеної вологості найчастіше відбувається зараження.

Підвищити імунітет птиці можна завдяки повноцінній годівлі. Найкраще вибирати якісні корми з вітамінами і різними поживними добавками.

Гарний догляд, увага і турбота обернуться відмінним результатом восени.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь