Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Від пекаря до дата-аналітикині: Мінцифра запускає Дія.Освіта за підтримки Google.org та Фонду Східна Європа

Дата: 18.05.2023 11:25
Кількість переглядів: 137

Від пекаря до дата-аналітикині: Мінцифра запускає Дія.Освіта за підтримки Google.org та Фонду Східна Європа

17 травня Міністерство цифрової трансформації запустило масштабний проєкт Дія.Освіта. Це національна едьютейнмент-платформа актуальних знань і навичок, де можна безоплатно навчатися, опанувати нову професію та ознайомитися з актуальними вакансіями. 

Дія.Освіта — це наступний етап еволюції проєкту Дія.Цифрова освіта, який стартував у 2020-му і був зосереджений на цифрових навичках і цифровій грамотності. Відтоді на платформі зареєструвалися майже 2 млн українців, а близько 75% користувачів подивилися всі випуски обраного курсу й отримали сертифікати. Тепер ця ініціатива стає ще глобальнішою.

«Поки в Україні триває війна, світ не стоїть на місці й активно розвивається. Наш головний виклик — розвиток людського капіталу. Наразі в Україні зареєстровані майже 5 млн вимушених переселенців. За міжнародними оцінками — близько 7 млн людей. Мільйони людей втратили роботу чи закрили бізнес і вимушені починати життя з нуля. Завдання держави — створити для цього сприятливі умови. Саме тому за підтримки Google.org ми запускаємо оновлену платформу Дія.Освіта. Щоб кожен мав можливість розвинути нові навички та зробити крок назустріч новій професії», — зазначив  Віцепрем’єр міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Тепер на Дія.Освіта — сотні нових освітніх серіалів: від ландшафтного дизайну до баристи, від графічного дизайнера до пекаря, від проєктного менеджера до пакувальника. Також на платформі залишаються доступними освітні серіали із цифрової грамотності чи кібербезпеки. Абсолютно всі вони є безоплатними та доступними всім охочим. І завжди такими залишатимуться.

«Ми раді зробити свій внесок в успішний перезапуск платформи Дія.Освіта за підтримки гранту в розмірі 2 млн доларів США та команду Google.org Fellows. Ця ініціатива допоможе мільйонам українців працевлаштуватися в цей складний час — від розвитку нових навичок до відкриття нових кар’єрних можливостей», — коментує Каран Бхатія, Віцепрезидент Google з питань публічної політики та взаємодії з органами державної влади. 

Кожен освітній продукт фахівці із сучасної освіти та практики готували з урахуванням нового європейського порядку денного з навчання дорослих на 2021–2030 рр. — важливого документа, затвердженого Радою Європейського Союзу.

Повний список професій та напрямів можна подивитися на порталі osvita.diia.gov.ua, і цей перелік постійно поповнюватиметься. Пріоритет становлять професії, що мають попит на ринку праці. Після успішного завершення навчання кожен отримує сертифікат, який можна додати в резюме.

Актуальні знання на Дія.Освіта викладаються у форматі серіалів едьютейнмент-формату, мікронавчання з обов’язковими стоп-уроками, подкастів, вебінарів, гайдів, а обличчями багатьох курсів стають експерти, відомі діячі та лідери думок. Користувач може вибрати персональну траєкторію навчання, щоб не лише лінійно навчатися, а й вирішувати, які серії з яких серіалів йому було б корисно пройти. Освітні серіали орієнтовані на всі ключові цільові аудиторії будь-якого віку. 

На додаток до теоретичної частини можна проходити симулятори з реальними завданнями, з якими стикаються працівники в різних сферах. Симулятор — це інструмент, який імітує реальну робочу ситуацію та дозволяє користувачу спробувати себе в ролі професіонала, відповівши на запитання експерта. Після обраної відповіді експерт пояснить, яка з них була правильною.

Ми віримо в ефективну співпрацю держави з бізнесом і громадськістю, й особливо це актуально, коли йдеться про ринок праці. Важливо, щоб контент відповідав запитам роботодавців. Саме тому всі симулятори та серіали було створено спільно з провідними представниками індустрій. Серед них — технологічні компанії: Ajax Systems, EPAM, Ciklum, ЛУН, Stfalcon, SendPulse, UnitCity, Vaimo, SupportYourApp, SEO for Media; освітні ініціативи: Bazilik, Projector Creative & Tech Institute, Beetroot Academy; представники екосистеми розвитку бізнесу: Офіс з розвитку підприємництва та експорту, Дія.Бізнес; медіа та комунікаційний бізнес: TWO MORE ROWS, Quadrate 28, Dentsu Ukraine, Куншт; бренди одягу: Etnodim, RITO, Motrya; ресторанний та гастробізнес: Lviv Croissants, «Сільпо», СПЕЛЬТА, Культура ринку, 1708 Pizza di Napoli; громадські організації: АФНУ, CФНУ; б’юті-індустрія: G.Bar, FIRM; сайти з пошуку роботи: Jooble, Work.ua, Robota.ua. А також Анастасія Степанова, SOCAR Energy Ukraine, МХП, Нова пошта, Botanic Market, національна мережа магазинів плитки та сантехніки «АГРОМАТ», платформа Ліга майстрів, Balbek bureau, Uberem, Audit of Sales, зоомагазин і грумінг салон «Пухнастий», Клініка Заблоцького та Кловський сад.

На сайті також буде доступний профорієнтаційний тест, який допоможе тим, хто ще не визначився з роботою своєї мрії, та для тим, хто шукає для себе нову кар’єрну можливість. Відповівши на 94 запитання, користувач отримає орієнтир, за яким треба рухатися назустріч професії, що відповідає його здібностям і талантам. 

«За даними Організації Об’єднаних Націй, майже 60% українських внутрішніх переселенців — люди працездатного віку, і багато з них є непрацевлаштованими. Зміна діяльності, розвиток нових навичок для початку чи продовження кар’єрного шляху зараз є вкрай актуальними. Наша платформа ознайомить з новими цифровими професіями, допоможе розвинути чи покращити навички за конкретними темами, а також знайти відкриті вакансії в цільовому для користувача регіоні», — говорить заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Увесь контент платформи Дія.Освіта оптимізований як для комп’ютерів, так і для мобільних пристроїв. Сама платформа відповідає принципам вебдоступності. Інтерфейс розроблений із чіткими, розбірливими шрифтами, високим колірним контрастом і простим компонуванням, щоб полегшити навігацію для людей з когнітивними або зоровими порушеннями. Платформа також надає альтернативний текст для зображень, субтитри для відео та аудіоописи для мультимедійного контенту, щоб зробити його доступним для користувачів з порушеннями зору або слуху.

«Фонд Східна Європа завжди намагається швидко реагувати на нагальні потреби суспільства та підтримувати ініціативи, які ефективно долають гострі виклики. Запуск оновленої Дія.Освіта — одна з таких ініціатив. Сподіваюся, що платформа допоможе мільйонам українців здобути нові знання, розвинути навички та знайти роботу, а Україні — поділитися зі світом ефективними цифровими рішеннями», — зазначив Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа.

Після перегляду серіалів можна ознайомитися з актуальними вакансіями за обраною професією. Партнерами нової секції пошуку роботи стали сайти Jooble, Work.ua та Robota.ua. Вакансії із цих сайтів інтегровані в платформу, що дозволяє користувачам, які пройшли певні серіали, працевлаштуватися на першу роботу за новим фахом. 

«Консультативна місія Європейського Союзу вітає перезапуск платформи Дія.Освіта. Це важлива ініціатива, яка, зокрема, приділяє увагу цифровій безпеці. Ми всі щоденно користуємось інтернетом для вирішення найрізноманітніших питань: від роботи до відпочинку, від навчання до спілкування з близькими. Завдяки інтернету ми залучаємо благодійні кошти та рятуємо життя. На жаль, онлайн-простір також приваблює кібезлочинців. Саме тому превенція є важливим та ефективним способом зменшення негативного впливу злочинів і шкідливого контенту в інтернеті. Багатомільйонна аудиторія Дія.Освіта отримає доступ до актуальних порад про те, як не стати жертвою кібезлочинів. Консультативна місія Європейського Союзу готова й надалі підтримувати ініціативи українських партнерів, що посилюють цифрову безпеку українців», — підкреслив Мікко Ґроенберґ, в.о. керівника операційного департаменту КМЄС в Україні.

Дія.Освіта — це платформа, яка може бути корисною не лише для українців. Весь контент доступний також англійською мовою. Безоплатне навчання на платформі для іноземців — це наш спосіб допомогти платникам податків з інших країн, які підтримують Україну в цей складний час. Для українців це додаткова можливість покращити свою англійську.

Платформу оновлено з ініціативи Міністерства цифрової трансформації за підтримки Google.org та Фонду Східна Європа. 

Мінцифри



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь