Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Увага! Небезпечні нітрати у ранніх овочах та фруктах

Дата: 10.05.2023 11:47
Кількість переглядів: 105

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Перші молоді овочі вже з’явились на прилавках. Купуючи їх, ми отримуємо весняні вітаміни. Однак не слід забувати про нітрати. У ранніх овочах часто буває завищений рівень цих речовин. Як відомо, нітрати застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин, однак несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод.

З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з нітратною інтоксикацією, радимо дотримуватись простих правил.

1. Не варто купувати овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії із зазначеним рівнем нітратів в продуктах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинен бути документ, який засвідчує його безпечність. Вимагайте такі документи в продавців;

2. Купуючи сезонні овочі, ви повинні знати, що деякі з овочів вбирають у себе нітрати більше. Серед них, зокрема, буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огірки, кріп. З ними треба бути особливо обережним;

3. Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо чим менша дитина, тим важчими будуть наслідки отруєння;

4. Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається;

5. Потрібно вміти правильно оглядати продукти, щоб не купити пошкоджених та розрізаних, і знати, якими насправді мають бути свіжі, здорові овочі. Так, свіжі, здорові огірки – темно-зелені плоди, мають тверду шкірку. Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – темно-зеленого кольору, з не зім’ятими, витягнутими листочками. Прослідкуйте, щоб свіжа капуста була легкою, але твердою, її верхні листочки блискучими та соковитими, а не облізлими та сухими. Унаслідок вмісту високої дози нітратів один овоч може вирости дуже великим, а інший, навпаки, «згоріти» через перегодовування і виглядати трохи меншим від своїх звичайних родичів. Тому вибирайте плоди середніх розмірів;

6. Перед споживанням потрібно ретельно мити овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочити їх. Вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв. Аби зменшити на 25 - 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi протягом години;

7. Надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, провівши первину обробку рослинних продуктів, адже в одних частинах рослини накопичується більше нітратів, ніж в інших. Наприклад, у стеблах кропу і петрушки значно більше нітратів, ніж у листках. В огірка та кабачка найбільше накопичується хімії біля плодоніжки та у шкірці, тому шкірку треба чистити. У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки. Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця потрібно зрізати;

8. Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Водночас нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!

Слід пам’ятати, що забруднені нітратами овочі та вода ззовні такі ж, як і звичайні – без запаху і видимих домішок, подібним смаком.

Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь