Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 18.04.2023 09:41
Кількість переглядів: 131

Фото без опису

Місцеві бюджети Полтавщини  отримали майже 16 млн грн акцизного податку з  роздрібного продажу підакцизних товарів

За інформацією Головного управління ДПС у Полтавській області, впродовж березня 2023 року до місцевих бюджетів Полтавщини надійшло 15,8 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Як повідомив заступник начальника ГУ ДПС у Полтавській області Олег Волошинов, виконання доведеного індикативного показника забезпечено на рівні 108,2 відсотки, що в гривневому еквіваленті становить 1,20 млн гривень, які додатково надійшли до скарбниць територіальних громад.

Надходження акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами до місцевих бюджетів у березні 2023 року скоротились у порівнянні із минулорічними показниками на 0,1 млн грн,  або на 0,7 відсотки, що обумовлено  змінами в податковому законодавстві – не оподатковується акцизним податком вартість  тютюнових виробів, реалізованих в роздрібній торгівлі.

В Головному управлінні ДПС у Полтавській області повідомляють, що задля забезпечення надходжень до бюджетів акцизного податку вкрай важливо забезпечити на місцях легальну реалізацію підакцизних товарів.

Нагадуємо, керівники територіальних громад мають контролювати дотримання вимог законодавства всіма господарюючими суб’єктами, які реалізують алкогольну та тютюнову продукцію, а споживачі мають купувати марковану підакцизну продукцію, і перевіряти у фіскальному чеку відображену суму акцизного податку.

Перевірити достовірність чеку можна за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Головне управління ДПС у Полтавській області

Щодо змін в оподаткуванні ПДВ, внесених Законом України № 2888

Головне управління ДПС у Полтавській області повідомляє, що з 1 квітня 2023 року набирає чинності Закон України  від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України  щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888). Зокрема, Законом № 2888 передбачені  зміни в оподаткуванні ПДВ,  а саме:

на дату перерахування електронних грошей покупцем на електронний гаманець постачальника (платника ПДВ) як оплати за товари/послуги у такого постачальника виникає обов’язок щодо визначення податкових зобов’язань з ПДВ та складання податкової накладної і її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН)  у встановлені Податковим кодексом України терміни (п.п. «а» п. 187.1 ст. 187 Кодексу);

якщо оплата з постачання товарів/послуг здійснюється електронними грошима, до  таких операцій застосовується касовий метод податкового обліку (п.п. 14.1.266 п. 14.1 ст. 14 Кодексу);

у випадку, якщо товари/послуги постачальником – платником ПДВ ще не поставлені, але оплата за них вже здійснена покупцем – платником ПДВ електронними грошима, суми ПДВ будуть включатися до складу податкового кредиту покупця на дату списання з електронного гаманця покупця (платника ПДВ) електронних грошей в рахунок оплати вартості товарів/послуг на електронний гаманець їх постачальника (платника ПДВ). Cуми ПДВ підлягають включенню до складу податкового кредиту покупця (платника ПДВ) на підставі податкової накладної, складеної і зареєстрованої в ЄРПН постачальником - платником ПДВ (п. п. 198.2, 198.6 ст. 198 Кодексу );

платник податку вперше має право заявити суму від'ємного значення ПДВ до бюджетного відшкодування на рахунок, відкритий у небанківського надавача платіжних послуг за звітний (податковий) період  квітень 2023 року, оскільки Закон № 2888 набирає чинності  з 1 квітня 2023 року (п. 1 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2888).

Більш детально читайте в інформаційному листі ДПС України № 2/2023 за посиланням https://tax.gov.ua/data/material/000/544/656891/InfoList2_2023.pdf .

Головне управління ДПС у Полтавській області

Щодо змін у формі податкової декларації про майновий стан і доходи для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування)

З 01.01.2023 введена в дію нова форма податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті України 03.06.2022 за № 593/37929.

Нова форма податкової декларації доповнена двома додатками:

Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна», який подається платниками податків, що відповідно до норм п. 172.2 ст. 172 Кодексу використовують право на зменшення отриманого доходу від продажу об’єкта нерухомості, розташованого на території України, на документально підтверджені витрати на придбання такого об’єкта нерухомості.

МПЗ «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь», який подається фізичними особами - підприємцями (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які здійснюють виробництво власної сільськогосподарської продукції, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством. Розрахунок мінімального податкового зобов’язання такими платниками податків здійснюється у відповідності до вимог підпунктів 177.14 - 177.20 ст. 177 та ст. 38-1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 за № 2755-VI із змінами та доповненнями. 

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь