Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 06.04.2023 10:17
Кількість переглядів: 79

Податковою службою Полтавщини сформовано майже 6 тисяч Е-ключів

За інформацією Головного управління ДПС у Полтавській області протягом січня – березня 2023 року сектором реєстрації користувачів сформовано 5891 сертифікатів відкритих ключів. З них у відокремлених пунктах реєстрації (далі -  ВПР) м. Полтави – 3696 та у м. Кременчуці – 2195.

В розрізі правового статусу електронні довірчі послуги найбільше надано юридичним особам – 1446, в свою чергу фізичним особам – 1291 послуги. Суб’єкти господарської діяльності отримали ЕДП у м. Полтаві – 1682 та у м. Кременчук – 1055. Подали заяви про зміну статусу сертифіката відкритого ключа 620 заявників: у ВПР м. Полтави – 481, у м. Кременчук – 139.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Полтавській області Андрій Якименко, тільки у березні фахівці податкової служби сформували платникам 1772 сертифіката відкритих ключів.

Нагадуємо, що у податкові службі Полтавщини працює два відокремлених пункти реєстрації: один з них – у м. Полтаві, вул. Європейська, 155, поверх 1, зал № 1, кімната 1, інший – у м. Кременчук, вул. Троїцька, 76, поверх 1, кімната 102.

Додатково повідомляємо, що за допомогою доступних електронних сервісів від ДПС у платників є можливість повторного формування сертифікатів за електронним запитом (https://ca.tax.gov.ua/manage-certificates), де кожен користувач має змогу самостійно, у режимі 24/7, а головне – дистанційно, протягом 2 – 3 хвилин отримати новий сертифікат, який матиме строк чинності до 2 років.

Користуватися електронними послугами ДПС легко та швидко!

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Фахівці податкової служби Полтавщини провели семінар для платників ПДВ

У приміщенні Державної податкової інспекції у м. Полтаві відбувся семінар – зустріч для платників податку на додану вартість. Податкова служба Полтавщини зацікавлена у відкритій комунікації з бізнес-спільнотою та активно сприяє системному і грунтовному ознайомленню суб’єктів господарювання із актуальними питаннями та новаціями податкового законодавства. Обговорення питань, які є особливо пріоритетними під час дії воєнного стану, - це підтримка економічного фронту нашої країни.

Зустріч відкрив начальник Головного управління ДПС у Полтавській області Андрій Якименко, який відзазначив мету заходу, яка полягала у обговоренні актуальних змін податкового законодавства, що останнім часом вступили в дію та відповіді на запитання платників. Очільник податкової служби Полтавщини звернув увагу слухачів на те, що останні зміни до Податкового кодексу вступили в дію 08 лютого 2023 року у зв’язку із набранням чинності Закону України від 12 січня 2023 року № 2876 «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України. Вищезазначеним законом, продовжено граничні терміни реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, зменшено штрафи та зроблено цілодобовим граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування.

Присутніми у заході були заступник начальника ДПІ у м. Полтаві Світлана Лактіонова, фахівці ГУ ДПС у Полтавській області та представники бізнесу Полтавщини.

В ході зустрічі були розглянуті питання щодо зміни порядку заповнення реквізиту «Призначення  платежу» під час сплати податків і зборів до бюджету; обговорили реєстрацію та зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, з'ясували порядок відображення податкових зобов’язань та податкового кредиту в податковій звітності з ПДВ, зокрема в період воєнного стану. Роз’яснення також стосувались  декларування доходів, отриманих у 2022 році. Окремо податківці розглянули правильність заповнення зведеної звітності Додатку 4 ДФ – виправлення помилок минулих років. Не оминули актуальні питання щодо законних підстав нарахування земельного податку  та порядку надання податкової звітності  з  плати за землю, обчислення суми податку з об’єкта житлової нерухомості, який перебуває  у власності юридичної особи та сплату екологічного податку.

Наприкінці зустрічі податківці отримали схвальні відгуки від платників податків та подяки за практичну допомогу у роз’ясненні актуальних питань податкового законодавства.

                                                                        Головне управління ДПС у Полтавській області

Щодо останніх змін у податковому законодавстві

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що з 1 квітня 2023 року набирає чинності Закон України  від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України  щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888). Законом № 2888 внесено зміни до Закону України від 30 червня 2021 року № 1591-IX «Про платіжні послуги».

Зокрема, положеннями Закону № 2888 узгоджується термінологія, що використовується у Кодексі, з термінологією Закону  України від 30.06.2021 №1591-IX «Про платіжні послуги»  та проводиться уточнення ряду норм Кодексу, а саме щодо:

- віднесення до поняття «дохід з джерелом їх походження з України» доходу надавачів платіжних послуг від здійснення діяльності на платіжному ринку і при цьому не вважаються доходами кошти, що отримуються надавачами платіжних послуг;
- користувачів платіжних послуг для здійснення платіжних операцій;

- передбачення можливості сплати податків і зборів електронними грошима;

- здійснення розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) з використанням електронних грошей платниками єдиного податку першої – третьої групи;

- поширення вимоги щодо можливості відкриття і ведення рахунків клієнтам виключно за
умови взяття таких клієнтів на облік у контролюючих органах;

- поширення відповідальності за порушення строку та порядку подання інформації про
відкриття або закриття рахунків на небанківських надавачів платіжних послуг;

- віднесення до операцій, що не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ), операцій з випуску та погашення електронних грошей, а також надання послуг, пов’язаних з виконанням платіжних операцій, що надаються надавачами платіжних послуг, операторами платіжних систем, розрахунково-касовим обслуговуванням тощо.

Більш детально читайте в інформаційному листі ДПС України № 2/2023 за посиланням https://tax.gov.ua/data/material/000/544/656891/InfoList2_2023.pdf .

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь