Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Диспансеризація тварин у приватному секторі

Дата: 04.04.2023 13:29
Кількість переглядів: 151

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

У зоні обслуговування Чорнухинської дільниці ветеринарної медицини згідно з планом протиепізоотичних заходів розпочинається весняна диспансеризація сільськогосподарських тварин в особистих селянських господарствах.

Диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин (великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби, коней), профілактику та лікування хвороб. Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин. Таким чином виявляють захворювання на ранній стадії, що служить передумовою успішного лікування.

Потрібно завжди пам’ятати, що легше хворобу попередити, ніж лікувати. А захворювання, виявлені на ранніх стадіях, у більшості випадків виліковні. Навіть, якщо тварина на вигляд здорова, перевіряти її все одно необхідно. Основою заходу є діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, а також щеплення проти сибірки. На превеликий жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, зокрема приховують новонароджених бичків і теличок.

Всі чули про таке захворювання, як лейкоз ВРХ – інфекційну хронічну хворобу пухлинної природи. Через лейкоз відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус передається контактно, з молоком, кровососними комахами, при порушенні правил асептики. Одного разу набута інфекція стає довічною. Основним і єдиним методом діагностики даного захворювання є лабораторна діагностика за допомогою реакції імунодифузії (РІД) та імуноферментного аналізу (ІФА), тобто виявлення антитіл у сироватці крові тварин.

Не можна не згадати і про туберкульоз. Ним можна заразитися не тільки при безпосередньому контакті із хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів. Тому, обов’язковими заходами є своєчасне виявлення хворих на туберкульоз сільськогосподарських тварин, оздоровлення неблагополучних щодо цієї інфекції господарств.

Бруцельоз - небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей переважно з хронічним перебігом. На бруцельоз хворіють люди, які заражаються від інфікованих тварин або через інфіковані продукти тваринництва. Джерелом небезпечних для людини бруцел є головним чином кози, вівці, корови, свині, собаки, що виділяють збудника з молоком, сечею, навколоплідними водами.

У багатьох інфікованих тварин бруцельоз проходить безсимптомно, латентно. Виявити тварин, які є джерелом збудника хвороби, можна лише за допомогою серологічних або алергічних досліджень.

Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь