Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Звіт про роботу відділу соціального захисту та охорони здоров'я Чорнухинської селищної ради за 2022 рік

Дата: 21.03.2023 09:59
Кількість переглядів: 151

Фото без опису

Звіт

про роботу відділу соціального захисту та охорони здоров’я

Чорнухинської селищної ради за 2022 рік

 

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я Чорнухинської селищної ради відповідно до покладених на нього завдань протягом звітного періоду здійснював заходи, щодо попередження виникнення складних життєвих обставин та вирішення соціальних проблем мешканців громади; формував та реалізовував заходи та програми, щодо соціального розвитку Чорнухинської селищної територіальної громади; взаємодіяв з державними, комунальними, недержавними організаціями та установами у сфері соціальних послуг і соціального захисту, щодо забезпечення прав та інтересів жителів громади; проводив моніторинг та оцінку якості, доступності та ефективності послуг в соціальній сфері для розвитку системи соціальних послуг та соціальної допомоги на рівні територіальної громади; здійснював моніторинг стану надання медичних та фармацевтичних послуг жителям громади.

Відділ є головним розпорядником бюджетних коштів. До мережі одержувачів бюджетних коштів на 2022 рік включено:

1. Відокремлений підрозділ Організації ветеранів України у Чорнухинській селищній раді.

2. Комунальне некомерційне підприємство «Чорнухинська лікарня» Чорнухинської селищної ради.

3. Комунальне некомерційне підприємство «Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорнухинської селищної ради Полтавської області.

4. Розпорядник коштів третього ступеня – Центр надання соціальних послуг Чорнухинської селищної ради.

Загальний обсяг видатків відділу на 2022 рік затверджено в сумі 16354,59 тис. грн., профінансовано 16032,39 тис. грн., в тому числі:

- на соціальний захист та соціальне забезпечення – затверджено 8277,27 тис. грн., профінансовано 8181,93 тис. грн.

- охорона здоров’я – затверджено 8077,33 тис. грн., профінансовано 7850,46 тис. грн.

Для виконання поставлених завдань та забезпечення права жителів громади на соціальний захист та соціальну допомогу відділом спільно з іншими структурними підрозділами селищної ради, установами та організаціями протягом звітного періоду реалізовувалися:

- Програма соціального захисту населення Чорнухинської селищної ради;

- Програми народжуваності на території Чорнухинської селищної ради;

- Програма компенсації пільгових перевезень окремих категорій населення громадян автомобільним транспортом та інших, передбачених законодавством пільг.

Для забезпечення потреб соціально вразливих верств населення згідно Програми соціального захисту населення Чорнухинської селищної ради було профінансовано 998,55 тис. грн. Проведено 12 засідань комісії з питань надання одноразової грошової матеріальної допомоги за рахунок коштів бюджету Чорнухинської територіальної громади. За пропозиціями комісії, виконавчим комітетом селищної ради прийнято рішення про виділення 324 жителям громади одноразової допомоги. Також згідно заходів даної програми проведено реабілітацію для 8 дітей з інвалідністю в «Лубенському міському центрі комплексної реабілітації дітей з інвалідністю» на суму 70,89 тис. грн., та організовано перевезення дітей з інвалідністю з місця проживання до місця реабілітації на суму 48,72 тис. грн.

Протягом звітного року виплачена компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги – 3 особи на суму 10,21 тис. грн., та компенсацію фізичним особам, які надають послуги з догляду на непрофесійній основі - 6 осіб на суму 111,91 тис. грн.

Згідно Програми народжуваності, для покращення демографічних показників через стимулювання народжуваності, шляхом надання адресної грошової допомоги проведена виплата на суму 135,0 тис. грн. для 27 дітей.

Для підтримки пільгових категорій населення, які мають право на компенсацію послуг зв’язку та пільговий проїзд, відповідно до чинного законодавства в нашій громаді діє програма компенсації пільгових перевезень окремих категорій населення громадян автомобільним транспортом та інших, передбачених законодавством пільг. За 2022 рік за користування квартирним телефоном за рахунок коштів місцевого бюджету профінансовано 7,15 тис. грн., правом скористалося 15 осіб.

Для забезпечення прав та інтересів жителів громади, які потребують соціальних послуг, працівниками відділу за звітний період опрацьовано 654 справи громадян, які отримали соціальну послугу у Центрі надання соціальних послуг Чорнухинської селищної.

В 2022 році було проведено зовнішній моніторинг та оцінку якості соціальних послуг наданим протягом 2021 року Центром надання соціальних послуг Чорнухинської селищної ради.

Для відшкодування різних видів соціальних послуг пільговим категоріям населення громади, відділом укладені договори з:

- ФОП Бондаренко П.І. – про надання транспортних послуг по перевезенню пасажирів (перевезення дітей з інвалідністю Чорнухинської територіальної громади в супроводі батьків від місця їхнього проживання до Лубенського міського центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та в зворотному напрямку).

- ФОП Шевченко О.М. – про надання послуг пов’язаних з організацією проведення поховання померлих бездомних.

- ТОВ «ТОЧКА ЗДОРОВ’Я» – про відшкодування витрат, понесених у зв’язку з відпуском пільгових лікарських засобів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

- Управлінням соціального захисту населення Лубенської районної державної адміністрації – на призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі; формування виплатних документів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» та постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 року № 558 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги».

- АТ «Укртелеком» – про відшкодування витрат за надані телекомунікаційні послуги зв’язку пільговим категоріям громадян.

Протягом 2022 року за рахунок субвенції з обласного бюджету проведено оплату за відпущені медикаменти за рецептами лікарів (Пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) в сумі 38242,63 грн. Протягом року правом на отримання пільги скористалося 8 осіб віднесених до 1 категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Отримано 81 заяву на 254 квитки від осіб, які звернулися з питань компенсації за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян на міжміських та міжобласних автобусних маршрутах загального користування, протяжність яких перевищує 50 км.

Проведено обстеження 10 осіб, які звернулися за компенсацією фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. З метою контролю надання соціальних послуг фізичними особами, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі, відділом перевірено стан надання відповідних послуг 3 особи.

Було проведено одне обстеження для видачі акта встановлення факту здійснення догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи та особами, які потребують постійного догляду згідно заяви для виїзду за кордон.

На обліку у виконавчому комітеті селищної ради, як органу опіки та піклування, перебуває 3 особи (2 за звітний період), визнаних недієздатними.

Проведено 4 засідання опікунської ради, де розглянуто 3 заяви громадян та прийнято відповідні рішення.

Надано допомогу 3 громадянам в оформленні документів для визнання у судовому порядку повнолітніх осіб з інвалідністю недієздатними та встановлення опіки.

Опрацьовано 13 звернень для оформлення посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.

На сьогоднішній день одним із актуальних питань є прийом документів від осіб з інвалідністю на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Реалізація вказаної соціальної гарантії здійснюється відповідно до «Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, їх переліку» прийнято та направлено до Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів 61 заява осіб з інвалідністю.

Прийнято 10 заяв від осіб з інвалідністю на реєстрацію в електронному кабінеті централізованого банку даних з проблем інвалідності для забезпечення технічними засобами реабілітації.

Прийнято та направлено до відділу з питань надання державних соціальних допомог та інших видів соціальної підтримки населенню №5 1235 справ, зокрема:

  •  взяття на облік внутрішньо переміщених осіб – 562 особи;
  • виплата допомоги на проживання – 582 особи;
  • зняття з обліку внутрішньо переміщених осіб – 40 осіб;
  • зміна фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб – 18 осіб.
  • призначення житлової субсидії – 6 осіб;
  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям – 3 особи;
  • виплата грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян – 6 осіб;
  • виплата одноразової матеріальної допомоги особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та непрацюючим малозабезпеченим сім’ям – 4 особи;
  • виплата матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби – 4 особи;
  • взяття на облік по забезпеченню в послуги з психологічної реабілітації – 1 особа;
  • взяття на облік на санаторно-курортне лікування – 9 осіб;

Важливим питанням в умовах воєнного стану є соціальний захист членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України. Правовий статус на соціальні гарантії зазначених категорій осіб визначає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Відділом надається посильна допомога членам сімей загиблих (померлих) в отриманні необхідних документів для встановлення відповідно статусу.

Подано документи на встановлення статусу для 2 сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та 5 осіб з інвалідністю внаслідок війни.

На території Чорнухинської територіальної громади медичні послуги населенню надають два комунальних неприбуткових підприємства:

- КНП «Чорнухинська лікарня» Чорнухинської селищної ради;

- КНП «Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорнухинської селищної ради.

Пріоритетами розвитку охорони здоров’я на території громади є реформування медичної галузі, забезпечення населення високоякісними і доступними медичними послугами та створення сприятливих умов життєдіяльності людини, удосконалення кадрової політики, модернізація закладів охорони здоров’я, розвиток системи громадського здоров’я.

Для налагодження ефективного функціонування системи надання населенню доступної і високоякісної первинної та вторинної медичної допомоги комунальним неприбутковим підприємствам надається підтримка з місцевого бюджету відповідно до:

  1. Програми фінансової підтримки закладів охорони здоров’я Чорнухинської селищної ради на 2021-2024 роки у новій редакції;
  2. Програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2021-2024 роки;
  3. Програми забезпечення інвалідів та дітей-інвалідів технічними засобами на 2021-2024 р.р. (нова редакція).

Протягом звітного періоду, у тісній взаємодії з іншими структурними підрозділами селищної ради та комунальними закладами, відділ брав участь у організації роботи з внутрішньо переміщеними особами. Зокрема щодо :

- реєстрації внутрішньо переміщених осіб через ПК «Соціальна громада»;

- сприяння у пошуку тимчасового житла;

- доступу до медичного обслуговування;

- консультування, щодо відновлення соціальних виплат; можливості та порядку отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних пслуг та житлових субсидій;

- надання гуманітарної допомоги, продуктів харчування.

Спеціалістами відділу проведено консультування 816 мешканців територіальної громади з питань застосування законодавства, щодо соціальної підтримки населення, надання соціальних послуг, захисту соціальних прав, з інших питань, віднесених до компетенції відділу.

Постійно здійснюється просвітницька компанія у сфері протидії торгівлі людьими.

На web-сайті Чорнухинської територіальної громади постійно ведеться інформування населення громади з питань реалізації державної соціальної політики та роз’яснення законодавства з питань соціального захисту населення, реформування медичної галузі, реалізації програми реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки».

За 2022 рік відділом підготовлено 37 проєкти рішень селищної ради, 17 проєктів рішень виконавчого комітету, 3 проєкти розпоряджень селищного голови. Прийнято 679 листів вхідної кореспонденції. Направлено 1211 листів вихідної кореспонденції.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь