Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 20.03.2023 14:34
Кількість переглядів: 134

Фото без опису

Від сплати акцизного податку платниками Полтавщини до державного бюджету спрямували понад 3 млн грн

За рахунок сплати акцизного податку у лютому 2023 року держбюджет поповнився на 3,44 млн грн, перевиконавши індикативні показники на 2,78 млн гривень. Надходження акцизного податку до загального фонду державного бюджету зросли у порівнянні із минулорічними показниками в 5 разів, надходження до спеціального фонду – зросли в 48 разів, завдяки сплаті акцизного податку виробником пального, який здійснює діяльність з виробництва пального з грудня минулого року.

Заступник начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Олег Волошинов зазначив представникам ЗМІ, що у лютому поточного року робота за напрямком контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів була спрямована на підвищення ефективності контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пального, протидії незаконному обігу цієї продукції. Було здійснено низку фактичних та камеральних перевірок. Найбільше порушень виявлено при недотриманні суб’єктами господарської діяльності  норм і вимог законодавства при здійсненні роздрібної торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією. Згідно матеріалів перевірок застосовано штрафні (фінансові) санкції на суму 3,5 млн гривень.

За результатами 93 фактичних перевірок, проведених з питань дотримання законодавства за зберіганням і використанням пального – 12 порушень на суму      0,4 млн гривень, крім того за результатами камеральних перевірок поданих декларацій акцизного податку, моніторингу своєчасності і повноти сплати задекларованих податкових  зобов’язань у другому місяці поточного року складено 60 актів камеральних перевірок на суму штрафних (фінансових) санкцій 77,86 тисяч гривень.

В Головному управлінні ДПС у Полтавській області нагадали, що відповідно до пункту 17 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу України, від 1 січня 2023 року збільшено на 20 відсотків розміри специфічних ставок акцизного податку та мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати податку з тютюнових виробів.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Податківцями Полтавщини проводяться семінари у територіальних громадах

Днями у приміщенні Кобеляцької міської ради відбувся семінар – зустріч для сільгоспвиробників Кобеляцького району. Подібні виїзні зустрічі з платниками податків територіальних громад регулярно проводяться податківцями Полтавщини, задля системного ознайомлення суб’єктів господарювання із актуальними питаннями та новаціями податкового законодавства, зокрема, обговорення питань, які є особливо пріоритетними під час дії воєнного стану.

Відкритий діалог активно підтримали сільськогосподарські виробники, очільники громад та місцеві платники податків. Слід зазначити, що зворотній зв'язок особливо важливий у сьогоднішніх реаліях, адже така співпраця забезпечує ефективний та сталий розвиток у питаннях дотримання податкового законодавства, повній та своєчасній сплаті податків і зборів.

Участь у заході взяв заступник голови Кобеляцької міської ради Сергій Омельченко. Традиційно делегацію від податкової служби Полтавщини очолив начальник Головного управління ДПС у Полтавській області Андрій Якименко. На зустрічі були присутніми начальник Кобеляцької ДПІ Людмила Гусакова, посадові особи від фермерських господарств, агрофірм та інших сільськогосподарських формувань.

Перед початком зустрічі учасники отримали друковану продукцію, яку підготували фахівці податкової, а саме: «Електронний кабінет платника-зручно та безпечно!», «Переваги використання єдиного рахунку для сплати податків і зборів», «Декларування доходів громадян за 2022».

В ході зустрічі були розглянуті питання щодо порядку ліцензування, зберігання та використання пального сільськогосподарськими підприємствами; обговорили реєстрацію та зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, питання сплати мінімального податкового зобов’язання. Роз’яснення також стосувались  декларування доходів, отриманих у 2022 році. На кожне з питань була можливість отримати коментар від спікерів з представників податкової служби.

Податківці відзначили, що залишаються на постійному зв’язку та завжди відкриті до спілкування. До послуг платників доступна комунікаційна податкова платформа poltava.ikc@tax.gov.ua та телефони «гарячої лінії» з профільних питань.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Актуальні зміни Податкового кодексу України

З 05 лютого 2023 року набрав чинності Закон України від 12 січня 2023 року № 2881-ЇХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану» (далі - Закон № 2881), який опублікований у газеті «Голос України» від 04.02.2023 № 25 та вводиться в дію через один місяць з дня опублікування, а саме з 04 березня 2023 року.

Згідно із Законом № 2881 на період дії воєнного, надзвичайного стану Кабінет Міністрів України має право запроваджувати режим експортного забезпечення з метою державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та особливостей здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту товарів, включених до товарних позицій 1001, 1003, 1005, 1201, 1205, 1206, 1512, 2306 згідно з УКТ ЗЕД.

Нормами підпункту 91.1 пункту 91 підрозділу 2 розділу XX Кодексу встановлюються вимоги щодо обов’язкової реєстрації як платників ПДВ осіб, які здійснюють придбання / постачання товарів для використання в операціях з експорту товарів, щодо яких застосовується режим експортного забезпечення. При цьому нормами Закону № 2881 не встановлюються особливі правила такої реєстрації, а також розміри обсягів оподатковуваних операцій для обов’язкової реєстрації та терміни для подання заяви для реєстрації платниками ПДВ таких осіб.

Порядок реєстрації платників ПДВ регламентовано статтею 183 Кодексу та розділом III Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233 (далі - Положення).

Отже до процедури реєстрації платниками ПДВ осіб відповідно до підпункту 91.1 пункту 91 підрозділу 2 розділу XX Кодексу застосовуються правила обов’язкової реєстрації та підстави для відмови в реєстрації як платника податку, визначені статтею 183 (крім пункту 183.2) розділу V Кодексу, і не застосовуються норми статті 181 розділу V Кодексу.

Реєстрація платниками ПДВ таких осіб здійснюється на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ за ф.№1-ПДВ (далі - Заява за ф.№1-ПДВ), яка подається у порядку, визначеному пунктом 183.7 статті 183 Кодексу засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь