Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 15.03.2023 11:26
Кількість переглядів: 144

Фото без опису

Платники Полтавщини спрямували до державного бюджету понад 7 млрд гривень

За повідомленням начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Андрія Якименка, за два місяці 2023 року платниками Полтавщини до бюджетів усіх рівнів мобілізовано 7 млрд 486,2 млн гривень. До державного бюджету за січень – лютий поточного року мобілізовано платежів у сумі 4 млрд 787,0 млн грн, в тому числі до загального фонду державного бюджету збір склав 4 млрд 779,2 млн гривень.

Традиційно основними бюджетоформуючими платежами є: податок та збір на доходи фізичних осіб – 621,9 млн грн, у тому числі військовий збір – 152,7 млн грн; податок на прибуток – 146,0 млн грн; ПДВ із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) – 960,7 млн грн; рентна плата за користування надрами – 3 млрд 11,7 млн грн та екологічний податок – 25,7 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом 2022 року, приріст надходжень спостерігається: по податку та збору на доходи фізичних осіб – на 11,2 відс. (+62,5 млн грн), у тому числі по військовому збору на 11,1 відс. (+15,2 млн грн).

Висловлюємо подяку нашим платникам, які забезпечують надходження до державного бюджету в умовах воєнного стану, та консолідують зусилля у наближенні нас до перемоги.

Достовірні та цікаві новини про податкову службу в області, а також роз’яснення щодо податкового законодавства, розміщуються на субсайті  ГУ ДПС      у Полтавській області вебпорталу ДПС  https://poltava.tax.gov.ua/ та офіційній сторінці Facebook https://www.facebook.com/tax.poltava. Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти доступна за посиланням: poltava.ikc@tax.gov.ua .

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Сучасні комунікативні засоби зв’язку з платниками – вектор розвитку податківців Полтавщини

Комунікаційна податкова платформа створена задля оперативного вирішення актуальних питань застосування податкового законодавства, спілкування з  громадськістю та бізнес-асоціаціями. Звертаємо увагу, що даний вид зворотного зв’язку розповсюджується на платників податків Полтавщини, а також Херсонської області, Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

За період з 1 січня по 15 березня 2023 до регіональної комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Полтавській області надійшло 26 звернень, із яких 14 звернень від платників податків Полтавщини та 12 від платників Херсонщини.

Найактуальніші питання стосувалися: спрощеної системи оподаткування (єдиного податку), зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, таблиць платника ПДВ, реквізитів рахунків для сплати податків і зборів, ліцензій на зберігання палива, плати за землю.

В січні поточного року більшість платників податків Полтавщини звертались із питанням щодо реквізитів для сплати податків.  У зв’язку з цим, для платників була розроблена покрокова відеоінструкція, яка ілюструє пошук актуальних реквізитів рахунків для сплати податків і зборів https://www.facebook.com/tax.poltava/videos/1512722939215374/.

Від Ради Омбудсмена надійшло 2 звернення щодо таблиць платника ПДВ та реєстру ризикових підприємств.

В межах роботи комунікаційної податкової платформи, з метою роз’яснення актуальних питань податкового законодавства, було проведено 3 зустрічі з бізнес-спільнотою – асоціаціями сільгоспвиробників Полтавщини, під час яких обговорювались найпроблемніші питання щодо мінімального податкового зобов’язання, ліцензій на зберігання палива, зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Також для оперативного вирішення питань, які виникають у платників податків, діють телефони  «гарячих ліній» Головного управління ДПС у Полтавській області. Так, із початку року надійшло та опрацьовано фахівцями 2360 телефонних дзвінків.

Платники Полтавського та Херсонського регіонів зверталися: щодо адміністрування податків (39,2%), блокування/розблокування податкових накладних/розрахунків коригування (9,1%), отримання РНОКПП (7,8%), користування сервісами ДПС (7,7%), застосування/незастосування штрафів, пені       в умовах дії воєнного стану, найсвіжіших змін податкового законодавства (7,2%), щодо уточнення рахунків для сплати податків (5,9%).

Задля покращення зв’язку з платниками Полтавської та Херсонської областей додатково були впроваджені мобільні номери «гарячих ліній», 24/7 працює Messenger Facebook.

Згідно з результатами аналізу звернень на регіональну комунікаційну податкову платформу, враховуючи запитання платників податків Полтавщини на телефони «гарячих ліній», за ініціативою начальника Головного управління ДПС  у Полтавській області Андрія Якименка, протягом січня-березня було проведено 5 семінарів-зустрічей у різних територіальних громадах Полтавської області.

Для зручності платників розроблена та висвітлена покрокова інструкція щодо спілкування за допомогою комунікаційної податкової платформи, ознайомитись з нею можна за посиланням https://poltava.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/9213.html .

Долучайтесь до участі у спілкуванні за допомогою регіональної  комунікаційної податкової платформи  poltava.ikc@tax.gov.ua .

Завжди відкриті до спілкування та чекаємо на Ваші звернення.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Щодо запровадження нової версії кодів УКТ ЗЕД

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що з 1 січня 2023 року впроваджена нова версія УКТ ЗЕД (відповідно до Закону України від 19 жовтня 2022 року № 2697-IX «Про Митний тариф України»), побудована на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2022 року і Комбінованої номенклатури Європейського Союзу 2022 року.

На виконання положень статті 68 Митного кодексу України, Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року № 428 «Про затвердження Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», Державна митна Служба України наказом від 23 листопада 2022 року № 513 (набув чинності з 01.01.2023) затвердила Перехідні таблиці від УКТЗЕД версії 2017 року до УКТЗЕД версії 2022 року.

Перехідні таблиці являють собою два стовпчики з кодами один навпроти одного версій УКТ ЗЕД 2017 року ліворуч та 2022 року праворуч.

Вказані зміни вплинуть, зокрема, на заповнення декларацій акцизного податку, акцизних накладних, розрахунків коригування до акцизних накладних, заявки на поповнення (коригування) залишку пального та заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь