Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Захистіть свою птицю від грипу

Дата: 28.02.2023 08:49
Кількість переглядів: 126

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Україна розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно. Особливо під час весняної і осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

Відповідно до даних Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин випадки високопатогенного пташиного грипу з початку 2023 року зареєстровані у 18 країнах світу, у т.ч. що межують з Україною - Угорщині, Польщі, Молдові.

Важливо знати громадянам особистих селянських господарств!

Щоб вберегти птицю, на час міграції диких птахів домашню птицю слід тримати ізольовано, у закритих приміщеннях або вольєрах, не допускати її вигул на гуртових пасовищах, ставках, річках та інших водоймищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною та синантропною птицею (горобці, ворони, голуби тощо). При виявленні трупів загиблої птиці негайно повідомляти державні установи ветеринарної медицини.

Для профілактики грипу птиці власники птиці в особистих селянських господарствах повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці, зокрема:

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки та періодично заправляти їх дезрозчинами;

- щоденно проводити клінічний огляд птиці;

- переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

- мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

- не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймах;

- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

- проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал.

При підозрі захворювання чи загибелі птиці необхідно звертатися до спеціалістів Чорнухинської дільниці ветеринарної медицини.

Якщо у Вас захворіла чи загинула птиця або Ви виявили загибель дикої перелітної птиці на водоймах – НЕГАЙНО повідомляйте спеціалістів ветеринарної медицини, які обслуговують дану територію (05340) 5-20-46, та/або Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за телефоном (05340) 5-14-07.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь