Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Профілактика паразитарних захворювань серед дітей організованих колективів

Дата: 07.02.2023 11:38
Кількість переглядів: 188

Фото без опису

З усіх випадків паразитарних захворювань, які реєструються на території України, більше 85% – серед дітей, що обумовлено фізіологічними особливостями розвитку дитячого організму, нерозвиненими навичками особистої гігієни та тісним контактом з іншими дітьми при відвідуванні дитячих навчальних закладів.

Найбільш поширеними паразитарними хворобами серед дітей є ентеробіоз (викликається гостриками), аскаридоз – збудником якого є аскарида та лямбліоз (викликається лямбліями).

Більшість паразитарних захворювань можна віднести до «мовчазних» хвороб, що призводить до їх пізньої або випадкової діагностики. Точно визначити наявність паразитів у дитини без специфічних лабораторних досліджень неможливо, оскільки клінічні прояви паразитарних захворювань багато в чому неспецифічні і можуть мати ознаки інших інфекційних та неінфекційних захворювань. Але, запідозрити наявність хвороби можливо, звернувши увагу на стан здоров’я дитини та її поведінку. Уражені паразитами діти стають дратівливими, вередливими, плаксивими, перебірливими у харчуванні. Крім того, у них знижується апетит, з’являються головні болі, болі в животі, нудота, блювота, шкірні висипання, підвищення температури тіла, кашель, блідість шкіри, свербіж в області анального отвору, який посилюється у вечірній та нічний час, «скрежет» зубами.

Довготривале знаходження паразитів в організмі дитини впливає на її психічний та фізичний розвиток, викликає алергізацію організму, знижує опірність до інфекційних захворювань та зменшує ефективність вакцинопрофілактики. Небезпечні гельмінтози й різними ускладненнями. Аскаридоз може спровокувати апендицит, холецистит, кишкову непрохідність, бронхіт; гострики – дерматити, запалення статевих органів у дівчаток та онанізм у хлопчиків. Зараження гельмінтозами відбувається як безпосередньо від хворої людини, так і через забруднені яйцями гельмінтів продукти харчування, воду, грунт, предмети побуту, руки.

Щоб не допустити зараження дітей в організованому колективі необхідно:

- регулярно обстежувати дітей та персонал на наявність збудників паразитарних захворювань;

- проводити своєчасне лікування хворих;

- проводити регулярне вологе прибирання приміщень;

- слідкувати за дотриманням дітьми правил особистої гігієни;

- слідкувати за ретельним миттям рук дітей перед вживання їжі, після відвідування туалету, контакту з тваринами, грунтом, піском;

- боротися з шкідливими звичками у дітей (гризти нігті, олівці, тощо);

- регулярно мити дитячі іграшки, механічно очищувати килими, м’які меблі;

- ретельно мити овочі, фрукти перед вживанням;

- проводити кварцування книжок, м’яких іграшок та ін.;

- закривати пісочниці на ніч.

Діагностика гельмінтозів нескладна і полягає у дослідженні фекалій чи перианального зскрібка на наявність яєць гельмінтів. Якщо діагноз встановлено, лікар призначає відповідне лікування.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства 

Лубенського районного управління  Головного управління 

Держпродспоживслужби в  Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь