Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

ПОСУД ДЛЯ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Дата: 07.02.2023 09:03
Кількість переглядів: 134

Молоко та кисломолочні продукти можна продавати на агропродовольчих ринках лише в скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому та емальованому посуді - це регламентує п. 5.7 «Ветеринарно–санітарних правил для ринків»: «Молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятися для продажу в чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками».

Це тому, що тільки такий посуд можна якісно очистити, помити миючими засобами, ретельно змивши проточною водою, обмити окропом, прокип’ятити, обробити парою, і це буде якісна повноцінна очистка! Продукти в такій тарі довше залишатимуться свіжими і будуть безпечними для споживання.

Але дуже часто продавці нехтують цією вимогою, тому реалізують молокопродукти в пластикових пляшках з-під води, солодких газованих напоїв. А оскільки ці ємкості є одноразового використання, це небезпечно. Адже використовуючи одноразову пляшку вдруге, люди піддають себе ризику, який прямопропорційно підвищується кратності повторного використання пластикової тари.

При багаторазовому використанні на них з'являються внутрішні подряпини і тріщини, які є досить затишним місцем для життя бактерій та розмноження мікроорганізмів. Пластик не щільний, такий посуд дуже важко вичистити, рівень бактерій у ньому перевищує гранично допустиму норму для організму людини. Крім того, його неможливо простерилізувати чи ретельно обробити мийними засобами. Скільки б не мити пляшку, бактерії все одно залишаться в мікротріщинах, адже вузьке горлечко, різні форми пляшок не дадуть змоги очистити пляшку ретельно. Ось чому одноразовий посуд не передбачає повторного використання.

Пластик з часом починає виділяти токсичні речовини, які потрапляють до харчових продуктів та можуть викликати серйозні захворювання. Якщо цих аргументів недостатньо, не зайве подумати про походження пляшок, в яких продукти вже стоять на прилавку. Якими б чистими вони не виглядали ззовні, невідомо, з якого смітника їх принесли і хто до них торкався, з чим вони контактували.

Тож слід пам’ятати, що пластикові пляшки після вживання напою потрібно піддавати утилізації, тільки не в сміттєві контейнери разом з усім побутовим сміттям. Тим більш, що по населених пунктах Чорнухинської селищної ради контейнери для пластикової і скляної тари розміщені ще у 2019 році. Їх можна здавати, наприклад, у пункти прийому вторинної сировини за адресою:смт Чорнухи, вул. Сковороди, 1Г з 9:00 до 12:00 кожного дня, крім вихідних.

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини

Лубенського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь