Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

УСИНОВЛЕННЯ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ: ЩО ЗМІНИЛОСЯ?

Дата: 23.01.2023 17:10
Кількість переглядів: 141

Усиновлення під час повномасштабної війни: що змінилося?

На початку повномасштабних воєнних дій в Україні процедуру усиновлення було неможливо здійснювати. Це був вимушений крок через неможливість забезпечити дотримання законодавства та безпеку дітей. Коли ситуація стала більш контрольованою, можливість усиновлення відновилася.

Усиновити дитину можливо на території, що підконтрольна українській державі, де працюють органи влади та немає активних бойових дій.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснюється на підставі рішення суду. Дітей, які осиротіли у зв’язку з воєнними діями, спочатку ставлять на облік з усиновлення, тобто вони офіційно мають бути визнані сиротами. Мають бути повністю встановлені обставини життя їхніх батьків або родичів. В умовах воєнного стану, коли люди можуть перебувати без зв’язку, в полоні або в лікарні із пораненнями, це може потребувати більш тривалого часу.

Після з’ясування усієї інформації пріоритет в усиновленні надається перш за все родичам дитини. Усиновити можуть і ті, хто не має із дитиною кровного зв’язку, зокрема й іноземці. Як і до війни, усиновити можна дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, дитину, нотаріальну згоду на усиновлення якої надали батьки, і яка в обов’язковому порядку перебуває на обліку з усиновлення. При цьому потрібна згода самої дитини, якщо вона може її висловити.

Наприкінці травня були внесені перші зміни у процедуру усиновлення. Так, з’явилася можливість забрати в нову родину усиновлену дитину, якщо вона евакуйована за межі України. Це можливо у присутності посадової особи консульської установи України.

Триває цифровізація процесів усиновлення. В Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти» створений банк даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімей потенційних усиновлювачів, а також опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів.

Подати заявку на консультацію з усиновлення дитини можна на порталі Дія. Наступним етапом стане можливість подати в Дії заяву на статус кандидата на усиновлення. Зараз подати заяву можна на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг.

Водночас варто бути обережними із повідомленнями на кшталт «усиновлення за три години», тому що це є фейком.

У перші тижні війни у соцмережах писали про можливість термінового усиновлення дітей, які втратили батьків. Однак в Міністерстві соціальної політики України називали це «кричущим невіглаством» або «свідомим шахрайством», що веде до порушення прав дітей, а в окремих випадках – до додаткової травматизації дитини, торгівлі дітьми.

Якщо ви бажаєте допомогти дитині, ви можете тимчасово прихистити її у своїй сім’ї. Для цього потрібно:

1. Звернутися до служби у справах дітей за місцем вашого перебування

2. Або скористатись чат-ботом «Дитина не сама», де можна онлайн подати заявку на тимчасовий прихисток. З вами зв’яжуться спеціалісти у справах дітей та визначать подальші дії

У відповідному чат-боті також є нагода повідомити, якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих, ваша дитина загубилася, маєте інші питання стосовно дітей (можна звернутись на гарячу лінію).

Тимчасове влаштування дитини у родину не прирівнюється до її усиновлення та триває протягом певного періоду (тимчасове). Щойно буде нагода – дитина повернеться до батьків, інших родичів чи органів у справах дітей.

* На основі інформації Офісу президента України, Міністерства соціальної політики України, радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини

Довідник безбар’єрності


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь