Вибираємо якісне та корисне вершкове масло!

Дата: 23.01.2023 11:44
Кількість переглядів: 244

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Лікарі рекомендують щодня їсти по 30 грамів вершкового масла та називають цей продукт їжею краси, здоров’я, джерелом енергії і недарма, адже вершкове мало містить величезну кількість вітамінів А і Е, наділене усією групою вітаміну В, D, PP, які відповідають за імунітет, зір, стан шкіри, волосся, нігтів, зубів тощо.

З кожним днем на полицях магазинів та супермаркетів з’являється дедалі більше виробників молочної продукції, зокрема вершкового масла, але, на жаль, не все воно є якісним та корисним. На що варто звернути увагу, аби вибрати справжнє вершкове масло, а не спред?

  • Відповідно до стандарту ДСТУ 4399:2005 масло повинно містити в своєму складі виключно молочний жир. Якість масла не залежить від його відсотка жирності, оскільки молочні жири можуть замінити на жири рослинного або тваринного походження!
  • Колір масла має бути однорідним по всій масі, не занадто жовтим і не білосніжним, а поверхня на розрізі - слабо-блискучою і сухою на вигляд або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи.
  • Смак і запах справжнього вершкового масла має бути чистим, з відтінком пастеризованих вершків або без нього.
  • А щоб упевнитись, що це якісний продукт, роздивіться упаковку, звернувши увагу на її чистоту, цілісність і відсутність деформації брикетів (вона свідчить про те, що масло розморожували, а потім заморожували). Краще купувати масло у фользі: це гарантія, що там зберігся вітамін А, який втрачається на світлі. У магазині не беріть деформований брикет - велика ймовірність, що масло вже було розморожене.
  • Якщо купуєте масло на вагу, зверніть увагу на колір і запах. Занадто жовте масло повинно насторожити – так само, як і занадто біле. І ще – справжнє вершкове масло практично не пахне; кислий присмак свідчить про використання дуже кислих вершків або тривале зберігання масла, а дріжджовий запах є наслідком забруднення продукту сторонньою мікрофлорою.
  • Вибирайте торгові марки відомих виробників, які давно зарекомендували себе з хорошого боку. Не довіряйте невідомим фірмам-одноденкам. Нечесні виробники можуть імітувати упаковку відомих торгових марок, тож звертайте увагу не тільки на назву торгової марки, а й на виробника.

Як перевірити вершкове масло вдома:

Перебуваючи в замороженому твердому стані, вершкове масло не повинно розсипатися при його нарізанні.

Подивіться як тане масло: якщо під час танення за кімнатної температури на маслі з'являються крапельки - це маргарин.

Якщо опустити вершкове масло в гарячу воду, воно має рівномірно розчинитися. Якщо ж масло у воді розпадеться на окремі шматочки, то в ньому, швидше за все, присутні рослинні жири.

Знаючи, як краще вибрати масло, можна убезпечити себе та рідних.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь