Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 17.11.2022 11:55
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

Понад 51 млрд грн податків сплачено до бюджетів усіх рівнів платниками Полтавщини з початку 2022 року    

Платники податків області продовжують підтримувати країну та сумлінно виконувати свій конституційний обов’язок.

«Так, у січні – жовтні  2022 року до бюджетів усіх рівнів по ГУ ДПС у Полтавській області мобілізовано платежів в сумі 51 млрд 589,1 млн гривень», - повідомив журналістам начальник Головного управління ДПС у Полтавській області Андрій Якименко.

До державного бюджету зібрано платежів в сумі 37 млрд 403,6 млн грн, в т.ч. до загального фонду державного бюджету збір склав 37 млрд 390,9 млн гривень. В розрізі основних бюджетоформуючих податків загального фонду державного бюджету надходження склали по: податку на доходи фізичних осіб – 3 млрд 28,4 млн грн, в тому числі по військовому збору – 719,3 млн грн; податку на прибуток – 3 млрд 985,7 млн грн; ПДВ – 4 млрд 112,2 млн грн; акцизному податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – 1,8 млн грн; акцизному податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) – 52,9 млн грн; рентній платі за користування надрами – 26 млрд 37,9 млн грн; екологічному податку – 120,3 млн грн; частині чистого прибутку (доходу) – 10,2 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року приріст надходжень до загального фонду державного бюджету складає 10 млрд 793,1 млн грн, або 40,6 відс., в тому числі по: податку та збору на доходи фізичних осіб – на 19,1 відс., в тому числі по військовому збору – на 14,1 відс., ПДВ – на 2,2 відс., акцизному податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – на 21,2 відс., акцизному податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) – на 65,0 відс., рентній платі за користування надрами – на 87,1 відс., екологічному податку – на 8,6 відсотка.

За 10 місяців 2022 року забезпечено надходження сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі 9 млрд 330,3 млн грн, що більше минулорічного показника на 1 млрд 540,2 млн грн, або на 19,8 відсотка.

Дякуємо кожному полтавцю за відповідальність та відданість, адже, сплачуючи податки, ви підтримуєте нашу країну в такий складний час.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

 

 

За десять місяців до місцевих бюджетів Полтавської області надійшло понад 14 млрд гривень платежів    

З початку року до місцевих бюджетів Полтавщини надійшло платежів в сумі 14 млрд 185,5 млн гривень. Як відзначив, під час спілкування із пресою, начальник Головного управління ДПС у Полтавській області Андрій Якименко, у тому числі по основних бюджетоформуючих податках надходження склали: по податку на доходи фізичних осіб – 8 млрд 599,5  млн грн; податку на прибуток – 477,3 млн грн; податку на майно – 1 млрд 449,4 млн грн, в тому числі по земельному податку та орендній платі – 1 млрд 233,1 млн грн; єдиному податку – 1 млрд 398,8 млн грн, в тому числі: з юридичних осіб – 285 млн грн, з фізичних осіб – 777,9 млн грн, з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків, – 335,9 млн грн; рентній платі за користування надрами –1 млрд 815,4 млн грн; акцизному податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 248,8 млн грн; екологічному податку – 87,1 млн грн; платі за ліцензії – 29,3 млн грн, в тому числі на виробництво та обіг алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 25,4 млн грн та на виробництво та обіг пального – 3,8 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року забезпечено приріст надходжень на 22,2 відс., в тому числі по: податку на доходи фізичних осіб – на 27,2 відс.; рентній платі за спеціальне використання лісових ресурсів – на 1,5 відс.; рентній платі за спеціальне використання води – на 22,4 відс.; рентній платі за користування надрами – на 89,0 відс.; податку на нерухоме майно – на 9,6 відс.; туристичному збору – на 18,5 відс.; єдиному податку – на 7,3 відс, в тому числі єдиному податку з юридичних осіб фактичні надходження за 10 місяців перевищили фактичні надходження відповідного періоду минулого року більше ніж у 2 рази.

Андрій Якименко висловив подяку кожному платнику податків Полтавщини за вклад у перемогу України.

Головне управління ДПС у Полтавській області

Запитували? Відповідаємо!

Чи підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором допомога по тимчасовій непрацездатності (лікарняні), нарахована (виплачена) фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування фізичній особі, яка провадить незалежну професійну діяльність?

Відповідно до частини першої ст. 19 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону України
від 28 грудня 2014 року № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці) (далі – Закон № 1105) право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.
Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Статтею 20 Закону № 1105 встановлено види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Зокрема, за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надається такий вид матеріального забезпечення як допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною).

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, регламентується ст. 178 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Згідно з п. 178.3 ст. 178 ПКУ оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності.
Отже, дохід у вигляді матеріального забезпечення, який виплачується фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування, не включається до доходу фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків – фізичних осіб.
Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV ПКУ, відповідно до п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ якого не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, сума страхових виплат, які отримує такий платник з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із законом, указами Президента України та актами Кабінету Міністрів України.
Водночас слід зауважити, що винятки, передбачені п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов’язану з тимчасовою втратою працездатності.
При цьому до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Також вказані доходи є об’єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.
Податковий агент, поняття якого наведено у п.п. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, що нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб і військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 відс., визначену ст. 167 ПКУ, та ставку військового збору 1.5 відс., встановлену п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ).

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності, нарахована (виплачена) особі, яка провадить незалежну професійну діяльність фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування, є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором, а фонд є податковим агентом щодо такого доходу.
Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 із змінами та доповненнями затверджено форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок № 4).

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб, наведених у додатку 2 до Порядку № 4, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності відображається податковим агентом             у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу – «127».

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Понад 5,8 тис. ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольною і тютюновою продукцією оформлено за січень-жовтень на Полтавщині

З початку поточного року платникам надано адміністративні послуги стосовно оформлення ліцензій на право провадження діяльності у сфері торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, пальним та зберігання пального.

За десять місяців 2022 року згідно із вимогами законодавства суб’єктам господарювання оформлено 5804 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією (зокрема - 3485 ліцензій на право торгівлі алкогольними напоями та 2319 - тютюновими виробами).

На початок листопада 2022 року на території Полтавської області налічується  6778 діючих ліцензій на право роздрібної торгівлі (в тому числі 3924 - на право торгівлі алкогольними напоями, 2854 - тютюновими виробами).

За січень-жовтень поточного року, у відповідності до поданих суб’єктами господарювання документів, оформлено 16 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі пальним та 209 ліцензій на право зберігання пального.

На перше листопада 2022 року на території Полтавської області налічується 327 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі пальним, 2197 ліцензій на право зберігання пального.

З початку року анульовано 710 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією та 75 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі пальним та зберігання пального.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

До бюджетів ОТГ Полтавщини  з початку року сплачено майже 778 млн. грн. єдиного податку    

В Головному управлінні ДПС у Полтавській області, на разі обліковуються 42008 платників єдиного податку, в тому числі: першої групи – 6412 платників; другої групи – 16875 платників; третьої групи – 18711 платників; четвертої групи 10 платників.

3 початку року платниками єдиного податку до бюджетів ОТГ Полтавської області сплачено майже 778 млн. гривень.

Також в Головному управлінні ДПС у Полтавській області нагадали платникам користуватися інформацією з питань оподаткування лише з офіційних джерел. А саме, інформація щодо діяльності служби оприлюднюється на офіційному інформаційному вебпорталі ДПС; субсайті  Головного управління ДПС у Полтавській області вебпорталу ДПС; офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук. Працюють канали інформування ДПС  у Телеграм; You Tube або актуальну інформацію та консультації можна отримати, звернувшись до Контакт-центру ДПС за тел. 0800501007 чи скористатися гарячими лініями територіальних органів ДПС.

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь