Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Заходи безпеки при експлуатації димових та вентиляційних каналів

Дата: 07.11.2022 11:07
Кількість переглядів: 193

Заходи безпеки при експлуатації димових та вентиляційних каналів

Фото без опису

Правильна робота димоходів та вентиляційних каналів впливає на нашу безпеку та здоров`я, адже найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги. Особливо пильними мають бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи.Чадний газ не має ні запаху, ні кольору, ні смаку, надзвичайно отруйний і смертельно небезпечний.При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння не виводяться назовні, а накопичуються в приміщенні.

Вимоги до безпечної експлуатації димових і вентиляційних каналів встановлено Правилами безпеки систем газопостачання, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 №285. Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, діяльність яких пов’язана з експлуатацією, ремонтом системи газопостачання.

Відповідно до вимог пунктів 3.2 та 3.3 розділу ІІІ Правил безпеки системи газопостачання власник (балансоутримувач, орендар):

– повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України;

– відповідає за технічний стан і безпечне користування  газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Аби димовентиляційна система працювала належним чином її треба періодично обстежувати, прочищати і ремонтувати. Для цього власники чи балансоутримувачі будівель і споруд мають залучати спеціалізовані організації, які мають ліцензію, підготовлений персонал та необхідне обладнання.

Димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів  і опалювальних котлів, які працюють сезонно, перевіряються один раз на рік, перед початком опалювального сезону. Якщо такі прилади працюють цілий рік – двічі на рік (навесні і восени).Димоходи із перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу, маютьобслуговуватисьщонайменшекожні 2 місяці.

Вентиляційні канали обслуговуються одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік.

Слід зазначити, що ігнорування вимог зазначених вище нормативно- правових актів є неприпустимим, оскільки газопроводи та споруди на них – це об’єкти підвищеного ризику.

Дотримуйтесь елементарних правил:

  • Перевіряйте тягу в димових та вентиляційних каналах перед увімкненням та під час роботи газових приладів. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно викликати спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено;
  • Під час роботи обладнання забезпечте постійний приплив свіжого повітря (відкрийте вікно чи кватирку). Це потрібно для повного згорання природного газу та недопущення накопичення в приміщенні чадного газу;
  • Не змінюйте конструкцію димових та вентиляційних каналів, не заклеюйте вентиляційні решітки;
  • Своєчасно перевіряйте та прочищайте димові та вентиляційні канали. Не допускайте їх засмічення, обмерзання чи захаращення сторонніми предметами;
  • Заборонено використовувати електровитяжку у приміщеннях, де працюють димохідні газові котли та колонки, щоб не створити зворотну тягу;
  • Не використовуйте газові прилади не за призначенням, зокрема плити для обігріву квартири;
  • Не можна користуватись приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку;
  • Заборонено проводити самочинне встановлення, заміну і ремонт газового обладнання, вносити зміни в конструкцію газових приладів;
  • Встановіть сигналізатор загазованості, який виявляє небезпечні концентрації чадного та природного газу і повідомить вас про небезпеку;
  • Зверніть увагу, що тяга у димових та вентиляційних каналах погіршується при вологій та вітряній, а також спекотній погоді. В окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга, що особливо небезпечно!

Будьте обережні! Дотримання правил безпеки збереже життя та здоров’я вам і вашим близьким.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь