Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Осінній захист саду від шкідників і хвороб

Дата: 06.09.2022 17:00
Кількість переглядів: 475

За інформацією відділу фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Восени, дерева в саду, що багато сил віддали врожаю, ще потребують допомоги та захисту. Дуже важливо своєчасно провести обробку саду від шкідників та хвороб. Щоб плодові дерева добре пережили зиму, восени необхідно провести обробку саду спеціальними засобами. Правильний догляд є запорукою активного плодоношення кущів і дерев в наступному сезоні. Якщо пропустити цей етап, то шкідники можуть сховатися всередині висохлих гілок, під листям, перезимувати в глибині грунту пристовбурного кола, а навесні розпочати активну життєдіяльність. В такому випадку висока ймовірність зниження врожайності.

Організація прибиральних робіт в саду.

Осінню обробку саду починають після збирання врожаю і закінчують з настанням перших заморозків. У жовтні потрібно зняти плоди, що залишилися, падалицю закопати глибоко в землю і уважно оглянути рослини та провести викорінююче обприскування, яке абсолютно необхідно для саду.

Обрізка дерев.

Важливим етапом підготовки саду до майбутньої зимівлі є обрізка плодових дерев. Проводять її в суху погоду до появи стійких заморозків. Під час обрізки температура повітря не повинна опускатися нижче -10 градусів, так як інакше деревина стає дуже вразливою і крихкою, в ній виникають тріщини, і дерево може загинути. Обрізавши всі хворі і зайві гілки, необхідно подивитися, чи немає на деревах лишайника, моху або старої відмерлої кори. При виявленні їх відразу видаляють, так як саме в таких місцях люблять зимувати шкідники. Після завершення підготовчих робіт приступають до обробки дерев від хвороб і шкідників.

Обприскування.

Викорінююче обприскування – це не тільки профілактика хвороб, а й захист стовбурів та гілок, підживлення рослин елементами, які входять до складу спеціальних препаратів для осінньої обробки.

Осіннє обприскування позбавить сад від парші, чорної плямистості, іржі, кучерявості листя, моноліоза. Нагадуємо, що хворі рослини, без обприскування, при весняному пробудженні ростуть набагато повільніше, їх ріст та розвиток – пригнічується. А оброблені восени дерева – прокинуться вчасно, будуть добре розвиватися.

Викорінююче осіннє обприскування проводять після листопаду, при мінімальних плюсових температурах. Обприскування проводять в тиху безвітряну погоду. Не забувайте виконувати інструкцію до препарату, концентрацію розчину. Обов'язково використовуйте засоби індивідуального захисту. Відповідна погода для осіннього обприскування, суха з температурою від + 5°C – може бути в листопаді й навіть грудні, нехай це вас не бентежить. Всі дерева старше 6 років обов'язково потрібно обробляти восени.

Для обробки дерев восени можна використовувати різні препарати.

Наприклад, мідний купорос та бордовська рідина – це універсальні фунгіциди для осіннього обприскування. Мідний купорос створює на стовбурах та поверхні ґрунту – захисну плівку, яка захистить стовбури та гілки рослин від проникнення в кору комах, знищить тих, які вже влаштувалися на зимівлю. Ті ж препарати позбавлять сад від таких небезпечних хвороб, як моноліоз і коммомікоз – великої проблеми усіх кісточкових. Таке обприскування позбавить сад від більшості гнилей, борошнистої роси, парші та інших захворювань. При приготуванні розчину зверніть увагу, що для осінньої обробки саду беруть 3% розчин, більш концентрований, ніж для весняної (1%). Препарати додатково компенсують дефіцит міді в саду, яка необхідна для здоров'я саду.

Залізний купорос використовують для обприскування тільки пізньої осені після листопаду. Він буде відміним захистом від хвороб яблунь, груш, абрикосів, слив, персиків та ін. При обприскуванні 5% розчином залізного купоросу, він не тільки захищає сад від хвороб і шкідників, але і збагачує мікроелементами. З його допомогою борються з паршею, цитоспорозом, мохами, лишайниками, моноліозом, широким спектром шкідників.

При обприскуванні стовбури та скелетні гілки дерев і кущів – рясно змочують розчином препарату, щоб він потрапляв в щілини кори, очищав їх від хвороб і шкідників. Так само густо обробляють землю під кронами, в пристовбурних кругах.

Побілка скелетних гілок і штамбів є обов`язковим заходом щодо захисту плодових від хвороб і шкідників. Склади розчину для побілки бувають різними і можуть складатися як з одного компонента, так і з декількох. Така суміш знищує зимуючих шкідників, спори і міцелії грибів, а також уберігає від морозів і сонячних опіків. Для цього використовують мідний купорос (200-300 г на 10 л води), що дозволяє знищити цвілеві грибки і інші хвороботворні організми. Найпростіший рецепт побілки своїми руками: на 10 л води беруть 300 г мідного купоросу, 1 ст. л. карболової кислоти і 2 кг свіжогашеного вапна. Компоненти ретельно перемішують і склад відразу наносять на дерево. Отруйними добавками для шкідників є: мідний купорос, БІ-58 і інші. Для знищення бактеріальної і грибкової інфекції додають Фуфанон.

Установка ловчих поясів.

Ловчі пояси виготовляють з солом’яного джгута. Обробляють його будь-яким порошкоподібним засобом або отруйним розчином, після чого за допомогою садового клею прикріплюють до нижньої частини скелетних гілок і штамба. Садовим клеєм роблять клейку доріжку і закріплюють пастку. Клей не застигає тривалий час, тому все повзучі шкідники прилипають до пастки і через деякий час гинуть. Якщо осінь тепла і триває досить довго, то пояс через місяць потрібно замінити на новий, а старий спалити.

Завершальний етап захисту саду перед зимівлею - обробка пристовбурних кіл. Зимують комахи-шкідники поруч з тими місцями, де вони жили влітку. Найчастіше це верхні шари грунту під деревом чи кущем. Якщо дати їм можливість пережити зиму, то ранньою весною вони виходять з укриття, залазять на рослини і починають розмножуватися. В цьому випадку пристовбурні кола перекопують, але неглибоко, сантиметрів на 10. Пласти землі перевертають, але не розбивають. Робити це слід в жовтні, коли вже шкідники сховалися на зимівлю на потрібну глибину. Перекопаний грунт рекомендується обробляти 7-10% розчином мідного купоросу.

Бережіть ваші плодові дерева і декоративний сад, починаючи з саджанців.

Проводьте осінні викорінюючі обприскування, й ваш сад стане в рази здоровішим і врожайнішим, не забувайте про правила безпеки при роботі з засобами захисту рослин, використовуйте лише ті препарати, які входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».                                          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь