Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Як отримати пенсію внутрішньо переміщеним особам і біженцям з України за кордоном

Дата: 21.07.2022 15:26
Кількість переглядів: 261

Як отримати пенсію внутрішньо переміщеним особам і біженцям з України за кордоном

Фото без опису

Як відомо, українські пенсіонери отримують пенсії двома способами - через банки та через відділення «Укрпошти». Тим нашим співвітчизникам, які, маючи банківську картку, рятуються від війни на чужині, пенсія продовжує надходити на картку, незалежно від того, де пенсіонер перебуває: у Гадячі, Полтаві чи в Любліні. Пенсіонери за кордоном можуть розраховуватися своєю карткою в будь-яких закладах, де є платіжний термінал, можуть зняти готівку у банкоматі.

А от щодо виплат пенсії тим українцям, які одержували свою пенсію на пошту, то кошти не можуть бути доставлені за кордон, вони чекатимуть людей у тому відділенні «Укрпошти», на яке Пенсійний фонд надсилає відомості щодо виплат.

Існує варіант, який підходить і внутрішньо переміщеним особам, і людям, які опинилися за кордоном. Спосіб виплати пенсії можна змінити дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua). Для цього потрібно здійснити такі кроки:

- зайти до особистого кабінету за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП);

- у розділі «Щодо пенсійного забезпечення» перейти до підрозділу «Внесення змін до пенсійної справи», де обрати вкладку «Заява на зміну способу виплати пенсії»;

- заповнити усі обов’язкові поля та прикріпити копії документів: паспорт, ідентифікаційний код, заяву з реквізитами з банківської установи (в разі переходу на банк);

- анкету-заяву необхідно підписати за допомогою КЕП та надіслати до Пенсійного фонду.

Результати опрацювання звернення (зміни способу виплати) будуть відображені в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг у вкладці «Мої повідомлення».

Що стосується осіб, які отримували пенсії через «Укрпошту» та тимчасово змінили фактичне місце проживання в межах України, то наразі вони можуть отримувати пенсії за новим (тимчасовим) місцем перебування через платіжну систему "Швидка копійка" АТ "Ощадбанк" або через внутрішні перекази АТ "Укрпошта".

У разі, якщо пенсія за відомостями на виплату пенсій не буде отримана, «Укрпошта» повідомить про це Пенсійний фонд України, і кошти будуть виплачені з наступного місяця. Якщо пенсію не отримано впродовж 6 місяців поспіль, її виплата буде призупинена. Для поновлення виплати пенсії потрібно буде звернутись до органів Пенсійного фонду України.

Якщо ж «Укрпошта» у встановленому порядку повідомить про відсутність технічної можливості здійснювати виплату і доставку пенсій у певних районах (населених пунктах), визначено альтернативний механізм виплати пенсій – шляхом їх зарахування на рахунки в АТ "Ощадбанк".

ГУ ПФУ в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь