Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

До уваги мешканців громади!!!

Дата: 15.07.2022 09:25
Кількість переглядів: 652

До уваги мешканців громади!!!В Україні змінився постачальник газу. Які нині правила оплати за паливо?

Починаючи з 1 травня 2022 року мільйони українських домогосподарств, що були побутовими споживачами газу 23 регіональних газопостачальних компаній, зокрема у Полтавській області, опинилися у ситуації, коли їх постачальники не могли виконувати свою функцію.

Замість регіональних газзбутів паливо почала постачати державна компанія «Нафтогаз України». Причому клієнтів до нової компанії перевели автоматично, тож укладати нові угоди самостійно не потрібно. Але потрібно дізнатися свій новий особовий рахунок і навчитися платити за газ за новими реквізитами.

Чому ж змінився постачальник газу?

Попередні газзбути не змогли виконати свої функції перед 10 млн. побутових споживачів, бо не домовилися про нові угоди про закупівлю палива з «Нафтогазом» і не змогли забезпечити населення необхідним ресурсом.

Після цього, згідно з правилами ринку газу, клієнти автоматично перейшли до ПОН - постачальника останньої надії. Його функції виконує  газопостачальна компанія «Нафтогаз України».

ПОН – це страховий механізм на ринку газу: компанія автоматично підхоплює клієнтів, котрі залишилися без постачальника, і забезпечує їх газом впродовж 60 діб, поки ті шукають нового постійного постачальника газу.

Таким чином вдається уникнути ситуацій, коли люди можуть залишитися без газопостачання через проблеми тієї чи іншої комерційної компанії.

Чи потрібно подавати додаткові документи для переходу?

Ні, адже перехід від попередньої газопостачальної компанії відбувся автоматично. Водночас порада споживачам звернутися до контакт-центру ТОВ «Нафтогаз України» для актуалізації контактної інформації.

Як дізнатися, чи змінився постачальник?

За даними «Нафтогазу», нині компанія постачає паливо майже 98% побутових споживачів в Україні (12,4 млн клієнтів).

Перевірити наявність у вас постійного постачальника можна на сайті Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» або безпосередньо на платформі Оператора ГТС України, ввівши свій ЕІС-код.

ЕІС-код – це персональний газовий номер споживача, що складається з 16 символів (латинських літер та цифр). Його можна знайти в платіжці, договорі чи в особистому кабінеті.

Крім того, інформацію про наявність постачальника можна уточнити у контакт-центрі «Нафтогазу».

Чи були збережені пільги та субсидії після зміни постачальника?

При зміні постачальника газу всі пільги та субсидії зберігаються автоматично. Їх підтягнуть у платіжки від нової компанії. Тож ходити для вирішення цих питань нікуди не потрібно.

Якою буде ціна в «Нафтогазу»?

Мільйони українців, які вимушено змінили газопостачальну компанію, перейшли до «Нафтогазу» на тарифний план «Фіксований» з ціною 7,96 грн/м3 (з ПДВ, без вартості розподілу). Тарифний план «Фіксований»  і ціна 7,96 грн.  діятиме до 1 травня 2023 року.

Чи можна обрати іншого постачальника?

Так, можна обрати й іншу газопостачальну компанію на ринку. В теорії постачальника можна змінювати хоч щомісяця. Актуальний перелік компаній можна знайти на сайті інформаційно-консультаційного центру «ГазПравда».

Правда, останні кілька місяців кількість постачальників різко зменшилася. У червні нарахували лише 14 компаній, хоча у березні їх було понад 60. Тому перед тим, як подати заявку новому постачальникові, треба уважно вивчати його умови та ціни, а також надійність. Бо якщо ця компанія згодом також піде з ринку, то ви ризикуєте знову опинитися в постачальника останньої надії.

Як платити за газ «Нафтогазу»?

Щоб сплачувати за газ новій газопостачальній компанії, треба отримати новий номер особового рахунку. Для цього необхідно перейти в чатбот GASUA (у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply у Facebook Messenger) та ввести ЕІС-код. Отримати особовий рахунок також можна, звернувшись до контакт-центру Газопостачальної компанії «Нафтогаз України».

Після отримання особового рахунку можна зареєструватися в особистому кабінеті my.gas.ua. Там буде змога дізнатися та оплатити рахунки, завантажити довідку про пільги та субсидії тощо.

Отримавши електронні чи паперові квитанції, можна сплатити їх онлайн (в особистому кабінеті «Нафтогазу», платіжних системах чи мобільних банківських додатках), або офлайн (оплачувати традиційні паперові рахунки в касах банків чи на пошті).

З якого місяця треба платити за газ «Нафтогазу»?

Розрахунок за газ, спожитий з 1 травня 2022 року, має бути здійснений на рахунок ГК «Нафтогаз України». Оплати за газ, отриманий до 30 квітня 2022 року, мають здійснюватися на рахунки попереднього газопостачальника.

Якщо вже заплатили за травень старому постачальнику?

За постачання газу в травні мільйони колишніх клієнтів низки газзбутів мають платити саме "Нафтогазу". Якщо ви вже сплатили за травень своєму попередньому постачальникові, той не перераховуватиме кошти «Нафтогазу». Так само не можна переадресувати сплачені газзбуту кошти на оплату доставки палива. Питання повернення залишків переплат, нарахованих сум пільг і житлових субсидій слід розв’язувати, звернувшись до попереднього газопостачальника. На жаль, дієвого механізму переведення коштів між компаніями не існує.

Проте споживач, який помилково переплатив за постачання газу в травні, має право на повернення коштів. Як пояснюють експерти «ГазПравди», це передбачено Правилами постачання природного газу, затвердженими НКРЕКП.

Там вказано, що у разі переплати сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу впродовж п’яти робочих днів після отримання такої вимоги.

Для повернення коштів потрібно написати відповідну заяву вашому попередньому постачальникові газу (газзбуту). Вона складається у довільній формі, але обов’язково потрібно вказати попередній номер особового рахунку.

Що робити, якщо попередній постачальник продовжує надсилати рахунки?

Споживачі отримуватимуть два окремі платіжні рахунки.

Перший – від ГК «Нафтогаз України» за спожитий газ. Другий – від місцевих операторів газорозподільних мереж  (операторів ГРМ) за його транспортування.

Водночас прохання інформувати про зловживання з боку попередніх газопостачальних компаній, наприклад, якщо вони продовжують надсилати рахунки чи вимоги оплатити послуги споживання газу, починаючи з травня 2022 року. Про такі випадки прохання повідомляти листом на client@gaz.ua

Чи зберігся мій номер особового рахунку?

Ні, оскільки компанії використовують різні інформаційні системи.

Дізнатися номер особового рахунку можна такими способами:

- на сайті www.gas.ua на сторінці «Дізнатись номер рахунку»;

- у чатботах GASUA у Viber, Telegram та NaftogazGasSupply у Facebook

Messenger;

- на квитанції, яку доставить Укрпошта;

- у контакт-центрі Товариства.

 Як оплатити послуги спожитого газу?

Є кілька зручних способів оплати рахунку:

Онлайн:

- в особистому кабінеті споживача на my.gas.ua;

- у чатботах GASUA у Viber, Telegram та NaftogazGasSupply у Facebook

Messenger;

- через сайти та мобільні застосунки банків;

- за допомогою платіжних систем (Portmone, LiqPay, EasyPay, iPay).

Особисто:

- через платіжні термінали самообслуговування;

- у відділеннях банку, Укрпошти або «Нової пошти».

Кому передавати показання лічильника й платити за доставку газу?

Тут усе без змін: показання лічильника варто передавати Полтавському облгазу (газорозподільній компанії), а не «Нафтогазу» (газопостачальній компанії).

Робити це потрібно щомісяця з 1 по 5 число (телефоном, у мобільному додатку чи чат-боті, у квитанції тощо).

Так само облгазу платять і за доставку (розподіл) газу.

І ще важливо: плату за доставку газу не скасовували. Якщо ви її ігнорували, у вас накопичується заборгованість. Виняток зробили лише для абонентів, чиї будинки разом із газовими трубами постраждали внаслідок воєнних дій.

Усі споживачі можуть отримати додаткову інформацію та консультації,

звернувшись на електронну скриньку client@gas.ua або до контакт-центру

Товариства «Нафтогаз України»:

+38 066 300 2 888;

+38 098 300 2 888;

+38 093 300 2 888.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь