Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАХВОРЮВАННЯ НА ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А

Дата: 14.07.2022 14:33
Кількість переглядів: 251

Як попередити захворювання на вірусний гепатит А

 Фото без опису

За даними ВООЗ від гепатиту А щороку в світі  помирає 6-7 тисяч осіб. Кожного року захворювання діагностують у 1,4 мільйона людей. За даними Центру громадського здоров’я  за 5 місяців 2022 року в Україні захворіло на гепатит А – 85 осіб.

Актуальність цієї проблеми залишається і в період воєнного часу. Слід пам’ятати, що під час ведення бойових дій можлива нестабільна ситуація з централізованим водопостачанням. Погіршення санітарно-побутових умов, доступ до чистої питної води та харчових продуктів підвищує ризик захворювання населення на вірусний гепатит А.

Тож, нагадаємо, яких заходів слід вживати для попередження захворювання на вірусний гепатит А.

Хвороба Боткіна або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник.

Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися до 35 днів.

Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції – фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим.

Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).

З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:

  • Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
  • Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися;
  • Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  • Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
  • Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
  • Не купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях торгівлі

Пам’ятайте! Вірусний гепатит А,  легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь