Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Рак картоплі

Дата: 05.07.2022 17:05
Кількість переглядів: 275

                                                       

Рак картоплі (Synchytrium endobioticum (Schilbersky)Persival) є одним  з небезпечних  карантинних захворювань картоплі, який  згідно переліку шкідливих організмів, затвердженим наказом Міністерством аграрної політики України, відноситься до списку А-2(карантинні організми,обмежено поширені в Україні). Його збудник - гриб Synchytrium endobioticum P.

Уперше рак був описаний на території сучасної  Угорщини в 1896 р., проте справжня батьківщина паразита ще не відома. Незабаром захворювання швидко поширилося по усій Західній Європі, а в 1918 р. і в США. Нині воно зустрічається в Європі (всюди), в Північній і Південній Америці, Японії, Південній Африці. У нашій країні завдяки хорошій роботі  фітосанітарної служби рак довго не з'являвся. У 1939-1940 рр. у зв'язку з приєднанням до СРСР західних областей України і Білорусії окремі вогнища захворювання виникли і на території нашої країни. Пізніше хвороба просунулась далі на схід.

Нині в Європі налічується 7 фізіологічних рас збудника раку картоплі, що вражають стійкі сорти.

При занесенні в грунт гриб швидко накопичується  і через 2-3 роки вражає більшість рослин картоплі. Бульби стають  непридатними до вживання. Особливо  рак картоплі шкідливий  в сільських господарствах і особистих підсобних господарствах. При беззмінній культурі  картоплі і вирощувані сприятливих сортів рак картоплі призводить до повної загибелі врожаю.

Збудник раку картоплі є внутрішньоклітинним паразитом, що не утворює міцелію. Основне значення в його циклі розвитку мають  спори в стані спокою — зимові зооспорангії , за допомогою яких гриб зберігається і поширюється в природі. Потрапивши на сприятливу тканину, зооспора розчиняє стінку епідермісу і через пору, що утворилась, потрапляє в клітину хазяїна. Тут гриб росте і асимілює поживні речовини.

Уражена клітина збільшується в розмірах, і гриб, який в ній розташований, через деякий час  розпадається на 5-7 багатоядерних клітин - літніх зооспорангіїв. Цикл розвитку гриба складає 12-14 днів і за сприятливих умов йде безперервно під час усього вегетаційного періоду. До кінця вегетації картоплі нарости загнивають, ушкоджуючи здорову частину бульб, і потрапляють в грунт.

Рак  картоплі  викликає появу на бульбах горбистих наростів або пухлин, що нагадують губку або молоду цвітну капусту. Утворення ракових наростів розпочинається найчастіше з вічок бульб. Нарости можуть бути різної величини - від дрібної горошини до розміру, що перевищує бульбу. Нарости,  що утворюються під землею, білого кольору, на надземних частинах рослин - зелені. До кінця вегетації картоплі нарости темніють і загнивають.

Окрім пухлин, відомі і інші форми раку, наприклад листоподібна, при якій сильно розростаються вічки бульби у вигляді скупчення потворних м'ясистих листочків. Паршеподібна форма раку характерна розвитком на поверхні бульби виразок і кірки. Гофрована форма відрізняється сильно зморщеними бульбами.

Недобір урожаю в результаті розвитку раку може досягати 40-60%. Іноді раком вражаються столони. Тоді бульби можуть зовсім не утворитись. Корені рослин  ніколи  не уражуються.

Природне поширення раку картоплі в природних умовах йде дуже повільно. Найчастіше рак картоплі  поширюється  із зараженими бульбами або бульбами сортів, що не вражаються,  мають на своїй поверхні частинки зараженого грунту,  з іншим рослинним матеріалом,  який виростили на зараженій ділянці. Знаряддя обробки землі і тара також можуть стати причиною появи нового вогнища. При згодовуванні зараженої картоплі худобі  в сирому  вигляді зооспорангії зберігають  свою життєздатність, і з гноєм знову потрапляють в грунт.

Основним заходом  боротьби з раком картоплі  є виведення стійких сортів. Цей захід успішно здійснюється, оскільки стійкість до раку зустрічається у диких і у культурних видів і є домінантною ознакою. Нині є багато сортів картоплі, стійких до раку (до найбільш поширених рас паразита).

Фітосанітарні  заходи:

-забороняється ввезення насіннєвого матеріалу картоплі із заражених районів країни, де зареєстровано рак картоплі;

-при ввезенні імпортних партій картоплі проводиться інспектування;

-для вчасного виявлення хвороби проводяться обстеження насаджень картоплі з обов'язковим відбором зразків грунту.

Агротехнічні заходи:

-у зоні ураження раком картоплі знищуються уражені насадження за допомогою спалювання викопаних рослин та дезинфекцією інвентаря;

 - знезараження грунту, знищення рослинних решток та бур'янів, дотримання сівозміни, використання тільки сертифікованого садивного матеріалу, чистий пар  та глибока оранка.

Відділ карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби в Полтавській  області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь