Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Відповідальний підхід до етапу прийому нового врожаю

Дата: 29.06.2022 09:03
Кількість переглядів: 219

За інформацією Відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області            

Фото без опису   

Як відомо, виростити врожай замало. Вельми бажано створити сприятливі умови для його зберігання.Зерносховищаслідутримуватив такому стані, за якого усуваласьби будь-якаможливість погіршенняякості товарного зерна або насіннєвого матеріалу, адже збереженістьзерна значною міроюзалежить від стану приміщень для його зберігання.

 Для насіння необхідно дотриматися таких умов, щоб воно забезпечило в майбутньому високу енергію проростання, нормовану  схожість і було здатне дати здорову високопродуктивну рослину, а це вимагає певних умов і спеціального режиму зберігання. Особливо важливо вберегти зерно чи насіння   від небезпеки заселення комірними шкідниками. Шкодочинністьцих комах чи тварин  дуже висока,вони –  справжнє лихо для збіжжя, що зберігається. Маючивисокупотенційнуздатність до розмноження, шкідливі організми за тривалогозберіганняпродукції і сприятливих умов,можутьнакопичуватись у значнійкількості.

Головним критерієм для збереження якісних показників є стан приміщення, де його зберігають. Тому необхідно провести повну підготовку складу до прийому нового урожаю. Зерносховища треба звільнити від залишків зерна, зернових розсипів, відходів, сміття та очистити місця, де оселяються  комірні шкідники: підлогу, стіни,  тару, інвентар, обладнання та прискладську територію.

Приміщення складів треба провітрити, просушити, пробілити розчином хлорного вапна та провести їх дезінсекцію. Знезараження порожніх зерносховищ хімічними препаратами – це одночасно профілактичний захід і винищувальний, тому що проводиться знешкодження шкідників, які оселилися в приміщенні, обладнанні та на прискладській території. Дезінсекцію незавантажених складів здійснюють вологим способом, фумігацією та аерозольною обробкою. Обробляють незавантажені склади перед засипкою зерна , коли шкідники знаходяться в активному стані. 

Профілактичні або запобіжні - спрямовані на запобігання зараженню шкідниками запасу. Це насамперед заходи, які перешкоджають проникненню шкідників у сховища, додержання правил приймання, розміщення, переробки та перевезення зерна.

Винищувальні заходи поділяють на дві групи – дезинсекції (знищення комах та кліщів різними методами) і дератизація (знищення гризунів).

Профілактичні заходи захисту хлібних запасів мають бути пріоритетними.

Вчасні та якісні обстеження з метою виявлення зараженості зерна і зерносховищ шкідниками, своєчасно проведені профілактичні заходи можуть попередити застосування  винищувальних заходів і вберегти зернопродукцію від заселення й пошкодження шкідниками.

Провідну роль у боротьбі зі шкідниками зернових запасів відіграє хімічний метод, який включає вологу і аерозольну дезінсекцію, фумігацію. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі зі шкідниками запасів, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Цього року,за попередніми оцінками уряду, восенив Україні очікується дефіцит  складських приміщень для зберігання зерна. Тому   суб'єктам господарювання необхідно готувати склади до прийому нового урожаю уже зараз та, по можливості, збільшувати їх площу.

Від того, наскільки ретельно  пройде процес  закладання зернових на зберігання, залежить якість  зібраного. Процес зберігання такий же важливий для отримання якісного насіннєвого матеріалу та товарного зерна, як і процес вирощування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь