Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Земельні відносини під час воєнного стану: як працюватиме Книга реєстрації землеволодінь та землекористувань і укладення договорів

Дата: 04.05.2022 13:51
Кількість переглядів: 270

Експерти програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО), залучені Міністерством аграрної політики та продовольства України, підготували відповіді на найпоширеніші запитання щодо Закону № 2145-IX  про земельні відносини під час воєнного стану. 

У попередніх публікаціях ми інформували, на які саме землі  поширюється дія цього Закону, про дію Закон в часі, про використання й обрахунок нормативної грошової оцінки (НГО) землі, про роботу електронних аукціонів в умовах воєнного часу, а також щодо процедури передачі земель в умовах воєнного стану.

Тут розповідаємо про особливості ведення Книги реєстрації землеволодінь та землекористувань і укладення договорів.

Чи є офіційно затверджена форма книги реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану? 

Форму Книги реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану затверджено наказом Мінагрополітики від 11 квітня 2022 р. № 219, зареєстрованим у Мін'юсті 15 квітня 2022 р. за № 429/37765.

Який електронний підпис використовувати в Книгах реєстрації договорів? Чи можу я як посадова особа районної військової адміністрації використовувати особистий електронний підпис, отриманий через Приват24? Чи необхідно використовувати сертифіковані електронні підписи на флеш-носіях?

Закон № 2145-IX не встановлює додаткових, особливих вимог до кваліфікованих електронних підписів.

У якій програмі, або на якому порталі треба підписувати електронні договори? Яким чином військові адміністрації перевірятимуть ці підписи і повноваження осіб, якщо, наприклад, договір підписано за довіреністю від юридичної особи?

Закон № 2145-IX не встановлює додаткових, особливих вимог до кваліфікованих електронних підписів орендаря та орендодавця. 

Для юридичних осіб доцільно підписувати договори керівником.

P.S. Увесь посібник із найпоширенішими запитаннями та відповідями про земельні відносини на час воєнного стану (за Законом №2145-IX) доступний за посиланням.

Завантажити матеріали роз’яснення Закону №2145-IX, типові договори можна за посиланням

Вебінар «Земельні відносини в умовах воєнного стану» доступний за посиланням.

Міністерство аграрної політики та продовольства України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь