Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Вживання риби може бути небезпечним!

Дата: 29.04.2022 13:57
Кількість переглядів: 151

За інформацією Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

З метою попередження харчових отруєнь, Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує купувати рибу та інші водні біоресурси лише у відведених для їх продажу місцях – спеціалізованих магазинах, санкціонованих ринках, де створені відповідні температурні умови для зберігання харчових продуктів, що швидко псуються.

Риба, яка продається на стихійних ринках без відповідних документів, невідомого походження та невстановленої якості, як правило, незаконно виловлена. Навіть, якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.

Крім того, неорганізовану торгівлю ніхто не контролює. Безпечність і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Продукти, які безконтрольно реалізуються, не проходять лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про їх безпеку і якість. Також часто продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають можливості дотримуватися правил особистої гігієни. Купуючи продукцію без відповідних документів у місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку.

Звертаємо увагу, що продавці мають право реалізовувати рибу лише за умови підтвердження її придатності (за результатами досліджень акредитованої лабораторії, яка знаходиться на продовольчому ринку). У громадян, які збувають рибу, також повинні бути документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу).

Для того, щоб обрати якісну та свіжу рибу, насамперед, треба звернути увагу на очі – вони повинні бути прозорі та опуклі, зябра – яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, луска – вологою. Риба має бути неушкодженою та мати природній блиск. Крім того, її запах повинен бути приємним та не різким. Якщо ж у риби каламутні очі, сухий хвіст, зябра темно-червоного кольору та відчувається неприємний запах, то таку рибу вживати не слід

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь