Зберігання зерна. Які небезпеки криються в коморі та методи боротьби зі шкідниками хлібних запасів.

Дата: 25.04.2022 11:25
Кількість переглядів: 322

За інформацією відділу фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Що ж, виявляється засіяти, обробити та зібратизернові – це не все. Найбільш важким завданням виявляється зберегти на зерносховищі чи складів же зібрану продукцію. Адже під час зберігання можна втратити до 30% збіжжя, істотно знижуються харчові, фуражні та посівні якості. Заходи, що попереджають зараження зернових продуктів, треба проводити не тільки на підприємствах, що зберігають і переробляють зерно, але також у господарствах, у системі торгівлі і суспільного харчування та житловому секторі.

Стратегія захисту зернових запасів від шкідливих організмів ґрунтується на особливостях їх розповсюдження, розмноження, шкідливості залежно від умов, способів та режимів зберігання зерна і зернопродукції й поєднує комплекс профілактичних, винищувальних заходів.

Основою комплексу заходів щодо боротьби зі шкідниками хлібних запасів є профілактичні міри, які спрямовані на недопущення комах у складські приміщення, створення умов (контрольована температура, вологість), які погіршують їх розвиток, стримують розмноження. Значно краще і вигідніше не допустити розмноження шкідників, ніж знищувати їх у продуктах.

До профілактичних заходів належать:

  • роботи з підготовки зерносховищ та операції, що виконують із зерном;
  • дотримання санітарного режиму;
  • контроль зараженості зернових продуктів, приміщень та інших об’єктів;
  • створення умов, несприятливих для розвитку і життя шкідників.

До винищувальних заходів відносять:

  • фізико-механічні методи:
  • очищення зараженого зерна і продуктів його переробки з наступним знищенням виділених комах і кліщів;
  • термічна дезінсекція, що включає в себе охолодження заражених продуктів та сушіння зерна, зараженого шкідниками.
  • хімічні методи:
  • фумігація;
  • обприскування (волога обробка);
  • аерозолі;
  • отруєні принади;
  • волого-газова дезінсекція.

При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі з шкідниками запасів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Для здійснення вказаних заходів слід обов’язково залучати фахівців, які мають відповідні допуски на проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами. Слід пам’ятати, що обробки необхідно проводити  за температури зерна не нижче 10-12°С, коли шкідники перебувають в активному стані. При здійсненні обробок необхідно обов’язково дотримуватись санітарних правил та правил техніки безпеки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь