Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Зберігання зерна. Які небезпеки криються в коморі та методи боротьби зі шкідниками хлібних запасів.

Дата: 25.04.2022 11:25
Кількість переглядів: 248

За інформацією відділу фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Що ж, виявляється засіяти, обробити та зібратизернові – це не все. Найбільш важким завданням виявляється зберегти на зерносховищі чи складів же зібрану продукцію. Адже під час зберігання можна втратити до 30% збіжжя, істотно знижуються харчові, фуражні та посівні якості. Заходи, що попереджають зараження зернових продуктів, треба проводити не тільки на підприємствах, що зберігають і переробляють зерно, але також у господарствах, у системі торгівлі і суспільного харчування та житловому секторі.

Стратегія захисту зернових запасів від шкідливих організмів ґрунтується на особливостях їх розповсюдження, розмноження, шкідливості залежно від умов, способів та режимів зберігання зерна і зернопродукції й поєднує комплекс профілактичних, винищувальних заходів.

Основою комплексу заходів щодо боротьби зі шкідниками хлібних запасів є профілактичні міри, які спрямовані на недопущення комах у складські приміщення, створення умов (контрольована температура, вологість), які погіршують їх розвиток, стримують розмноження. Значно краще і вигідніше не допустити розмноження шкідників, ніж знищувати їх у продуктах.

До профілактичних заходів належать:

  • роботи з підготовки зерносховищ та операції, що виконують із зерном;
  • дотримання санітарного режиму;
  • контроль зараженості зернових продуктів, приміщень та інших об’єктів;
  • створення умов, несприятливих для розвитку і життя шкідників.

До винищувальних заходів відносять:

  • фізико-механічні методи:
  • очищення зараженого зерна і продуктів його переробки з наступним знищенням виділених комах і кліщів;
  • термічна дезінсекція, що включає в себе охолодження заражених продуктів та сушіння зерна, зараженого шкідниками.
  • хімічні методи:
  • фумігація;
  • обприскування (волога обробка);
  • аерозолі;
  • отруєні принади;
  • волого-газова дезінсекція.

При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі з шкідниками запасів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Для здійснення вказаних заходів слід обов’язково залучати фахівців, які мають відповідні допуски на проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами. Слід пам’ятати, що обробки необхідно проводити  за температури зерна не нижче 10-12°С, коли шкідники перебувають в активному стані. При здійсненні обробок необхідно обов’язково дотримуватись санітарних правил та правил техніки безпеки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь