Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Ірина Верещук: колаборанти сядуть на лаву підсудних нарівні з окупантами

Дата: 19.04.2022 11:36
Кількість переглядів: 286

Із 15 березня 2022 року діє Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)». Що насправді змінилось та яка відповідальність чекає на посіпак ворога?

Хто такі колаборанти?

Колаборантом є особа, яка свідомо співпрацює із окупаційною цивільною чи військовою владою на шкоду власній державі. А саме, яка публічно:

  • заперечує збройну агресію чи окупацію;
  • підтримує рішення і дії держави-агресорки та її війська;
  • підтримує незаконні вибори і референдуми на ТОТ;
  • співпрацює з державою-агресоркою, її військом;
  • добровільно обіймає посади в незаконних органах влади;
  • організовує і проводить незаконні вибори, референдуми на ТОТ;
  • передає окупантам матеріальні ресурси;
  • пропагує у навчальних закладах;
  • проводить господарську діяльність у співпраці з окупантами.

Яке покарання на них очікує?

Законодавець передбачає широкий спектр реагування: від виправних робіт строком на 2 роки, або арешту на 6 місяців, чи штрафу до 10 тис. мінімумів доходів (170 тис. грн) – до позбавлення волі на 3 -15 років чи довічного ув’язнення і конфіскації майна – залежно від тяжкості скоєного. Також можуть позбавити права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю (від 10 до 15 років). А якщо окупанта фінансує не людина, а, наприклад, підприємство, то закон дозволяє ліквідувати підприємство у судовому порядку. Якщо це підприємство розташоване на окупованій території, його справу розглядатиме суд сусідньої області або ж той, якого визначать за процесуальною процедурою.

Примітно, що тут відповідальність несуть і політичні партії, громадські та релігійні організації, профспілки – у разі доведення їх співпраці з окупаційним режимом чи допомозі ворожій армії їх можуть заборонити.

Щодо тих колаборантів (зрадників), які переховуються на окупованій території або у державі-агресорі, законотворці передбачили процедуру спеціального (заочного) судового розслідування без присутності підозрюваного чи обвинуваченого. Прокурору достатньо довести, що фігурант перебуває на окупованій території або на території ворожої країни.

Також засуджені колаборанти матимуть низку обмежень і після відбуття покарання. Власне, їм заборонять долучатися до виборчого процесу всіх рівнів, вони не зможуть вступати на військову службу, отримувати допуск до держтаємниці тощо.

«Вас добре видно: отримаєте сповна!»

Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, говорячи про намагання росії встановити на окупованих землях структури самопроголошеної влади, нещодавно зазначила: усі дії будь-кого з колаборантів зафіксовані і відповідальність буде неминучою.

«Вас добре видно з Києва. Ми знаємо все, що ви робите, всі ваші домовленості та усе, що ви намагаєтесь приховати. Цього не вдасться вам зробити! Я вам це особисто обіцяю. За все, що зараз відбувається на території – на жаль, поки що (підкреслюю – поки що!) непідконтрольній українській владі, ви отримаєте покарання – сповна. І це не лише 15 років, які на вас чекають відповідно до 111-ї статті Кримінального кодексу України. Ви сядете на лаву підсудних у міжнародному суді – нарівні з окупантами, які знищують наших людей, які прицільно вбили ракетою на вокзалі в Краматорську десятки жінок і дітей», – запевнила Ірина Верещук.

Робота правоохоронців по колаборантах триває жваво. Статистика МВС України свідчить: за півтора місяця війни (станом на 13 квітня) в країні розпочато понад 12,5 тис. кримінальних проваджень щодо таких злочинів. Власне, за порушення законів та звичаїв війни – 4561 провадження; за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України – 1431; за колабораційну діяльність – 188; за диверсії – 36; за планування, підготовку, розв'язування та ведення агресивної війни – 8; за теракти – 10 і за державну зраду – 12 проваджень.

Поліція збирає фактуру, якою потім опікуються в межах розслідування інші компетентні органи, зокрема і Міжнародний кримінальний суд. Зокрема, за підслідністю до СБУ передано понад 2,5 тис таких кримінальних проваджень.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь