Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Відмова від російської кривавої нафти є першочерговим завданням – Олег Устенко

Дата: 11.04.2022 14:20
Кількість переглядів: 263

Відмова країн від російської нафти не призведе до зростання світових цін на неї, навіть якщо видобуток нафти значно не збільшиться, а це малоймовірно. Про таке розповів радник Президента України з економічних питань Олег Устенко в онлайн-інтерв’ю південнокорейському виданню MoneyS.

Олег Устенко зазначив, що російський експорт сирої нафти фактично неухильно зростав після початку війни в Україні й минулого місяця сягнув 4,7 млн барелів, що є рекордним показником із часів пандемії COVID-19.

«Путін тільки на нафті отримує 1 мільярд доларів щодня. Європейські країни навіть збільшили імпорт російської нафти», – сказав він.

Радник Президента звернув увагу на те, що, наприклад, Німеччина зараз має найбільші запаси нафти в історії, і, за словами німецького міністра енергетики, продовжуватиме імпортувати російську нафту.

Олег Устенко спростував твердження про те, що із запровадженням ембарго на російську нафту ціни на цей енергоносій у світі почнуть суттєво зростати.

«Офіс Президента України провів симуляцію – що буде, якщо додаткові поставки нафти не відбуватимуться, що є найгіршим сценарієм. У результаті ми зрозуміли, що зростання ціни на нафту знову повернеться до нормальних показників за кілька тижнів», – розповів він.

«Деякі європейські країни побоюються, що може статися інфляція. Однак на ринку відбудеться швидка корекція, і ціни знову повернуться до прийнятного рівня. Причина, з якої я вважаю, що ціна на нафту впаде, полягає в тому, що на ринок надходитиме додаткова сира нафта з Латинської Америки та Близького Сходу», – пояснив радник Глави держави.

Африканські держави та деякі країни Близького Сходу почали готуватися до збільшення видобутку. Не виключено, що з пропозицією нафти на світовий ринок вийдуть Іран та Венесуела.

Тож, на переконання Олега Устенка, відмова від російської кривавої нафти є першочерговим завданням.

Водночас, за його словами, Росія продовжуватиме продавати свою нафту дешево, навіть за ціною, наполовину нижчою за міжнародні ціни. І навіть якщо Захід у майбутньому значно скоротить імпорт, російську нафту можуть купувати Індія та Китай.

Проте РФ має обмежені можливості постачати свою нафту, адже її танкерний флот доволі невеликий. Тож, як вважає радник Президента, світ не повинен допомагати Росії у транспортуванні енергоносіїв – він має запровадити санкції щодо російських портів та накласти ембарго на перевезення російської нафти.

Олег Устенко висловив подяку США за запровадження ембарго на російську нафту й газ. Водночас він сподівається на додаткові санкції, зокрема вторинний бойкот російських енергоносіїв.

Радник Глави держави також подякував Сеулу за підтримку України, адже, як зазначив нещодавно Президент Володимир Зеленський, Республіка Корея щиро відчуває біль Києва.

Олег Устенко закликав світ перекрити грошовий потік для Президента Росії Володимира Путіна – припинити імпортувати криваву російську нафту й газ.

Офіційне інтернет-представництво Президента України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь