Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

«Ми – це Україна». 22 січня українці відзначають День Соборності

Дата: 22.01.2022 08:00
Кількість переглядів: 210

Фото без опису

22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна щороку відзначає День Соборності. Цьогоріч заходи відбуватимуться під гаслом «Ми – це Україна».

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців щонайменше з середини XIX століття. І у XX сторіччі це нарешті сталося. Адже 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради була проголошена незалежність, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійській площі в Києві відбулося об’єднання УНР і ЗУНР в одну єдину державу.

Тоді Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, а тисячам присутніх було зачитано слова Акта: «…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу». Наступного дня Акт злуки майже одностайно ратифікував Трудовий конгрес України.

Об’єднання УНР і ЗУНР продемонструвало можливість цивілізованого демократичного, не експансіоністського, неімперіалістського об’єднання територій в єдиній суверенній державі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь