Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Вакцинація від COVID-19: чи потрібно вводити третю дозу препарату та навіщо

Дата: 27.09.2021 08:54
Кількість переглядів: 380

Чи потрібно вводити третю дозу вакцини від коронавірусу, що про це кажуть учені та ВООЗ? Спробуємо розібратися

Нові більш агресивні штами коронавірусу змушують учених і медиків шукати способи, як посилити ефект від вакцинації. Серед варіантів, які вже використовують – збільшення проміжку між першою і другою дозою, а також комбінування різних препаратів. Крім того, обговорюється (а деякі країни вже взяли на озброєння) введення бустерної дози вакцини.

Що таке бустерна доза вакцини

Бустерна вакцина – це додаткові дози вакцини, які повинні забезпечувати додатковий захист від хвороб. Це застосовується при багатьох вірусних інфекціях, включаючи грип (потрібна ревакцинація щороку), правець, дифтерію і кашлюк (кожні 10 років).

Деякі вакцини можуть бути більш ефективними, якщо вводити їх часто і меншими дозами, ніж дати одноразово велику дозу препарату. Такий підхід дає змогу імунній системі краще виробити відповідь. Коли імунна система запам'ятовує певні антигени, які активували її раніше, вона набагато швидше відреагує на них під час наступної «зустрічі».

Ревакцинацію проводять через дві причини. Перша – імунітет із часом природним чином слабшає, бустерна вакцина допомагає підтримувати його. Друга причина – поява нових штамів вірусу.

Додаткова доза вакцини від COVID-19 може дати більш стійкий імунітет

Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю на початку липня повідомило, що через 6 місяців після вакцинації Pfizer/BioNTech ефективність препарату в запобіганні захворюванню знизилася до 64%. Втім, вакцина залишається на 95% ефективною проти тяжкого перебігу хвороби.

Однак фармацевтичні компанії Pfizer і BioNTech ще з лютого цього року тестують введення третьої дози вакцини, щоб вивчити, чи покращиться імунна відповідь. Перші результати дослідження вже є.

Кілька тижнів тому Pfizer і BioNTech повідомили, що отримали «обнадійливі дані» у випробуваннях бустерної дози вакцини проти коронавірусу. За їхніми даними, якщо через пів року після другої дози ввести третю, то рівень антитіл буде в 5-10 разів вище, ніж після двох ін'єкцій. Більш точні результати компанії обіцяли оприлюднити найближчим часом.

Американська компанія Moderna також досліджує можливість вводити третю дозу вакцини, щоби підвищити ефективність проти бразильського і південноафриканського штамів коронавірусу. Попередні випробування показали, якщо вколоти бустерну дозу препарату через 6-8 місяців після другої дози, то організм вироблятиме більше антитіл.

Є деякі дані також щодо ефективності третьої дози китайської Sinovac. У червні їх представив глава компанії-виробника. Клінічні випробування показали, якщо через пів року після другої дози ввести ще одну, то за тиждень рівень антитіл виросте в 10 разів, а через 15 днів – в 20 разів. Однак компанія буде проводити ще більш тривалі дослідження, перш ніж робити остаточні висновки.

Національний інститут здоров'я в США в червні запустив випробування, щоб визначити безпеку і ефективність третьої дози вакцини від іншого виробника. Вчені будуть стежити за учасниками дослідження протягом року після отримання третьої дози. Тобто про результати ми дізнаємося не раніше середини 2022 року.

ВООЗ проти введення третьої дози вакцини

Європейське агентство з лікарських засобів, як і у випадку з комбінуванням вакцин, наразі не дало однозначної рекомендації. Але видання Euractiv з посиланням на джерела писало, що в Євросоюзі вважають дуже ймовірним сценарій з використанням третьої дози вакцини. Видання також повідомляє, що компанія Pfizer скоро звернеться до EMA з цього приводу.

Всесвітня організація охорони здоров'я дивиться на це питання не тільки з медичної точки зору, але й морально-етичної. У ВООЗ стримано ставляться до ідеї почати вакцинувати дітей і підлітків і проти використання бустерної дози вакцини.

Директор ВООЗ ТедросГебреїсус дорікнув виробникам вакцин, які досліджують використання третьої дози, заявивши, що замість цього потрібно зосередитися на наданні вакцини бідним країнам.

У ВООЗ також заявили, що на сьогодні немає доказів того, що повністю вакцинованим людям дійсно буде потрібна додаткова доза.

За попередніми підрахунками організації, якщо 11 країн із доходом вище середнього і високим підуть на ревакцинацію свого населення (або навіть тільки деяких категорій) на це піде близько 800 млн доз вакцини.

Які країни дозволили вводити третю дозу вакцини проти COVID-19

США ще не ухвалили рішення про застосування третьої дози вакцини від коронавірусу. Влада вимагає від компанії Pfizer більше інформації про це.

Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю дозволило вакцинувати третьою дозою людей з ослабленим імунітетом. Бустерну дозу Pfizer отримають, зокрема, ті, хто переніс пересадку серця, легенів, нирок або печінки, а також онкохворі, які проходять хіміотерапію.

У Туреччині третю дозу отримають медичні працівники і люди віком від 50 років. Нещодавно президент РеджепЕрдоган повідомив, що отримав три дози вакцини від коронавірусу – препаратом Sinovac.

В Угорщині з 1 серпня дозволили робити третє щеплення від коронавірусу. Додаткову дозу будуть вводити через чотири місяці після другого щеплення.

Міністерство охорони здоров'я Чилі нещодавно надало результати своїх досліджень, які показали значне зниження ефективності вакцини від Sinovac. Тепер влада хоче робити третє щеплення Pfizer або Moderna тим, хто пройшов курс вакцинації китайським препаратом.

У Великій Британії восени можуть почати вакцинувати третьою дозою людей віком від 50 років і осіб із хронічними захворюваннями.

Чи робитимуть в Україні третє щеплення від коронавірусу

Однозначної відповіді наразі немає. МОЗ ще не ухвалило рішення ані щодо комбінування вакцин, ані щодо використання бустерної дози.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь