Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Управління фітосанітарної безпеки повідомляє

Дата: 23.09.2021 13:25
Кількість переглядів: 339

Фото без опису

Догляд за садом восени на присадибних ділянках

 

  Щоб в наступному році знову поласувати фруктами і ягодами, необхідно восени правильно обробити дерева і ґрунт під ними від хвороб і шкідників.

   Восени необхідно обов’язково проводити захисні заходи в саду, готуючи дерева до настання холодів. Від заходів, проведених восени, багато в чому залежить урожай наступного року. Тому не відправляйте дерева на зимівлю в занедбаному вигляді. При неправильному догляді, дерева та кущі будуть хворіти, уповільняться у рості, і не будуть давати плоди. Восени життя рослин потроху завмирає, вони поволі готуються до періоду спокою (зимової сплячки). Але осінній догляд за рослинами зупиняти не можна, потрібно якісно підготувати сад до зими. Необхідно дерева в саду ретельно оглянути і провести лікування, зняти гнізда шкідників і спалити, також потрібно зібрати опале листя і згнивші рештки фруктів.

   Осіннє перекопування ґрунту в пристовбурних колах сприяє загибелі зимуючих стадій багатьох видів шкідників, що зимують саме там, зокрема плодожерки та плодового пильщика. Особливу увагу в цей період слід звернути на стан і захист стовбура та скелетних гілок. Стовбур, або штамб, - магістраль обміну поживними речовинами між кореневою системою й кроною дерева. Навіть незначне пошкодження штамба погіршує цей обмін, а сильне пошкодження може призвести до загибелі всього дерева. Основними видами пошкоджень штамба і скелетних гілок узимку є підмерзання, сонячні опіки, пошкодження кори мишами та зайцями.

   Для захисту стовбура від загнивання, потрібно обробити усі пошкоджені ділянки садовим варом, або глиною чи сумішшю для побілки дерев. Можна зробити садовий вар самостійно в такий спосіб: в рівних кількостях беруться віск, несолоне нутряне сало і каніфоль, все підігрівається на повільному вогні. При варінні суміш регулярно помішують дерев’яною лопаткою для отримання однорідної маси.

   Побілка стовбурів дерев вбереже дерево від комах і збудників захворювань. Вже існуючі відкладені яйця за допомогою побілки випалюються. Крім того, продезінфіковані стовбури легше переносять мороз.

   Обрізування слабких, пошкоджених (підсохлих, зламаних) чи хворих гілок сприяють поліпшенню фітосанітарного стану дерев. Таким чином ми зменшуємо кількість шкідників та збудників хвороб (жука квіткоїда, кліщів, яйцекладок шовкопрядів, листокруток, попелиць, гусениць плодожерки, збудників борошнистої роси, парші), що зимують у тріщинах гілок, або під корою. Всі обрізані частини дерев потрібно спалити. Після чого обробіть зрізи розчином мідного купоросу (1 ч. л. речовини розчиніть в 1 л води) і замажте садовим варом або олійною фарбою.

   Необхідно поливати сад восени, якщо кінець літа і початок осені були посушливими. Не можна, щоб рослини пішли під зиму зневодненими. В цьому випадку є велика небезпека вимерзання їх в сувору зиму. Мороз не стільки пошкоджує, скільки висушує молоді прирости на кінцях гілок.

   Підживлення дерев в саду добривами - важливий крок, про який не варто забувати. Його обов'язково слід провести після збору врожаю, який витягує величезну кількість соків і сил з рослини. Своєчасні і правильні підживлення підвищать імунітет, а значить, і зимостійкість дерев. Для дерев віком до 10 років на 1 кв. м пристовбурового кола витрачайте по 2 ст. л. суперфосфату і 1 ст. л. хлористого калію. Дерева старші 10 років підгодуйте з розрахунку 4 ст. л. суперфосфату і 2 ст. л. хлористого калію. Гноєм або компостом можна удобрити і пристовбурові круги. Після укладання добрива, його слід накрити шаром будь - якої мульчі, навіть скошеною травою. Не варто вносити азотні добрива в теплу погоду, вони можуть тільки нашкодити. Осіння підгодівля дерева золою (100 г на 10 л води) позитивно позначається на його весняному розвитку і надалі плодоношенні.

   Кращий час для обприскування саду – осінь, коли повністю зібраний урожай і листопад практично закінчений.

   До осінніх післязбиральних обприскувань варто додати препарати проти хвороб та шкідників. Обприскування саду проводять, тільки в суху безвітряну погоду. При температурі 12-15? С бажано використати сірковмісні препарати (наприклад ТіовітДжет - 80  г/ 10л води). Даний обробіток буде ефективний проти борошнистої роси (патоген якої зимує на бруньках), парші, кліща. При наявності захворювань кори та деревини застосувати препарати міді (Купроксат – 50 мл/ 10л води, Медян Екстра – 20 - 30 мл/ 10л води), та продукти, які трансформуються у карбендазим (Топсін М – 10 г/ 10л води) у максимальних нормах.

   Після листопаду або перших заморозків радимо приступити до осінньої обробки саду розведеним залізним купоросомякий знищує 70-80 % сумкоспор збудника парші та заодно поповнює запаси заліза, при цьому концентрація повинна становити 200-300 грамів на 10 л води (в стаканчику об’ємом 200 мл – 180 грамів), якщо ж сад хворів, то 500 грамів на 10 л води. Крім обробки самого стовбура добре б рясно розбризкати залізний купорос в пристовбурних колах дерев, такі дії допоможуть запобігти цілий ряд захворювань у плодових дерев. До речі за допомогою 3% розчину залізного купоросу можна провести ефективну боротьбу з лишайниками на стовбурах і гілках дерев, адже саме в їх пористій структурі часто і причому комфортно зимують збудники хвороб і комахи - шкідники. Якщо ви помітили на деревах ознаки цвілі, обприскайте рослини 3% - ним розчином бордоської рідини або мідним купоросом в концентрації 300 грамів на 10 л води (в стаканчику об’ємом 200 мл – 210 грамів). Щоб позбутися збудників парші, борошнистої роси і інших поширених хвороб груші, обробіть крону дерев сечовиною «Карбамідом», адже він буквально спалює спори інфекцій і відкладені на корі яйця комах шкідників, проявляючи себе, і фунгіцидом, і інсектицидом. Головне правильно підібрати концентрацію. І тут все залежить від ступеня зараження вашого саду. Якщо в минулому сезоні ваш сад не захопила епідемія якихось хвороб, або нашестя комах шкідників, то «Карбамід» застосовують в концентрації 200 – 300 грам на 10 л води (в стаканчику об’ємом 200 мл – 130 г). Якщо ж в саду були проблеми: парша, борошниста роса, попелиці та інші шкідливі організми, то варто використовувати більш міцний розчин: 500, а то і 700 грамів на 10 л води. Ще один засіб для знезараження кори яблунь і ґрунту в пристовбурних колах шляхом їх поливання – середньо-рожевим розчином перманганату калію.

   Осіннє обприскування саду проводять при повністю опалому листі і плюсових температурах (оптимально +5 градусів). Обприскувати при мінусових температурах не варто. Будь-яка осіння обробка саду від шкідників і хвороб проводиться в суху і безвітряну погоду. Можна застосовувати від шкідників медяниць, листовійок, червоного, бурого і  плодового кліща, попелиці, щитівок і несправжньо щитівок й інші, більш сучасні препарати для обробки саду восени, але, повторюся, деякі з них мають обмеження по температурі використання, будьте з цим уважні.

   Застосування групи препаратів, що містять діючу речовину емульсії мінеральних масел ростових речовин препарат 30-Д в нормі 300-400мл на 20л води. Після обробки ними на рослині утворюється плівка, яка не пропускає повітря. В результаті рослині не наноситься ніякої шкоди, екології, до речі, теж, а все хвороботворне і шкідливе, що зимує на рослині, просто задихається. Причому звикнути до такого неможливо, і препарат можна ефективно застосовувати з року в рік. Дуже важливо дерева під час таких обробок змочувати повністю, від верхівки до низу стовбура. Також варто обробити і пристовбурові кола дерев.

   Ранньою весною, до моменту, коли рослини прокинуться після зими, треба буде провести точно такі ж обробки і тими ж препаратами.

   Сади є звичайним місцем перезимівлі гризунів, що знаходять тут стабільні умови для годівлі й укриття. Особливо приваблює мишей товста соковита кора молодих дерев у нижній частині стовбура, біля самої землі. Видалення з саду рослинних решток і сміття - важливий захід боротьби з гризунами, який зменшить їм кормову базу й захистить дерева.

Ефективний засіб боротьби з гризунами - застосування отруєних принад. У спеціалізованих магазинах можна придбати готові препарати для боротьби з мишами, дозволені родентициди відповідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для роздрібного продажу населенню.

   Увага! Не забувайте про дотримання техніки безпеки при застосуванні пестицидів. Респіратор, гумові рукавички, спецодяг – необхідні атрибути будь-якої хімічної обробки саду. Не дозволяйте препаратам потрапляти в дихальні шляхи, на шкіру і слизові оболонки. Це небезпечно!

   Щоб ваш сад був у доброму стані й щороку радував високими врожаями, та смачними фруктами, потрібно дуже ретельно підтримувати сад у чистоті, оперативно реагувати на появу шкідливих організмів та вчасно позбуватися їх.

   Правильно проведена робота в саду восени допоможе вашій ділянці не тільки пережити зимівлю, але і повністю позбутися шкідників, які дуже часто зимують у ґрунті, корі дерев і гілках кущів.

 

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної

безпеки  Лубенського районного управління

 ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області         С.Є.П’ятецька



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь