Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Перехід у «жовту» зону карантину може відбутись вже з 13 вересня

Дата: 06.09.2021 15:01
Кількість переглядів: 273

Фото без опису

Головний санлікар Ігор Кузін попередив, що вже найближчим часом в Україні на загальнодержавному рівні замість «зеленого» введуть «жовтий»

Кузін пояснив, що ситуація з коронавірусом погіршується вже в більшості областей і саме через це МОЗ буде змушене запровадити жорсткіші обмеження.

«Ситуація погіршується в переважній більшості областей, і ми вже бачимо, що найближчим часом Україна вийде з "зеленої" зони. Ми будемо вимушені запровадити "жовту" зону, де будуть більш жорсткі обмеження з відвідування масових заходів або спортивних залів. Кожна нова зона - "жовта" чи "помаранчева" – покликана не допустити тотального локдауну в країні, тобто переходу до "червоної" зони», – сказав Кузін.

Він назвав «жовтий» рівень умовною тривогою, що свідчить про загрозу подальшого зростання кількості захворювань. Головний санітарний лікар вважає, що Україна не уникне локдауну цієї осені, але він буде трохи пізніше.

«Якщо ми будемо казати про "червоний" рівень епідемічної небезпеки, він буде не раніше, ніж листопад місяць», – додав Кузін.

Пізніше голова МОЗ Віктор Ляшко додав, що перехід у «жовту» зону карантину може відбутись вже з 13 вересня.

«МОЗ подало відповідне подання Кабміну. Цього тижня буде комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка розгляне наше звернення. Скоріше від усього, з наступного понеділка Україна перейде в жовтий рівень епідемічної небезпеки», – повідомив Ляшко в ефірі «Україна 24».

Зараз в Україні діє адаптивний карантин, його уряд продовжив до 1 жовтня. Під час адаптивного карантину регіони поділяють на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони, де карантинні обмеження залежать від епідемічної ситуації.

Що передбачає «жовта» зона карантину

Як і під час «зеленої» зони, у «жовтій» обов'язково носити маски у громадських місцях та дотримуватися дистанції у 1,5 метра. Також забороняється:

  • проведення масових заходів за участю понад 1 людини на 4 м²;
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць;
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 людина на 10 м².

Додаткових обмежень щодо курсування громадського транспорту немає. Однак можливі зміни у роботі закладів освіти. У «жовтій» зоні офлайн навчання можуть продовжувати ті заклади, де принаймні 80% персоналу вакциновані проти коронавірусу.

Варто також уточнити, що на брифінгу 25 серпня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що припускає можливість вакцинованих людей відвідувати публічні місця під час локдауну.

На думку співзасновника Українського центру охорони здоров'я Павла Ковтонюка, щепленим під час карантину треба надавати більше можливостей, аби більшість сфер залишалися відкритими.

«Теоретично зробити ресторани доступними під час локдауну лише для вакцинованих людей – не складно. Однак за цим має бути контроль, бо заклади і спортзали будуть зацікавлені дивитися на такі правила крізь пальці. Людина, яка спіймалася, має бути покарана. Всі знатимуть про це, тоді система працюватиме», – говорить Павло Ковтонюк.

Він додає, такі обмеження треба вже починати поступово вводити та працювати з Covid-сертифікатами, бо коли почнеться локдаун, часу на перевірку, як це має працювати у тестовому режимі, вже не буде.

 

Джерело: https://zaxid.net/news/
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь