Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Поствакцинальний імунітет до COVID-19: захист не 100%, але від тяжких форм – майже

Дата: 12.08.2021 15:47
Кількість переглядів: 546

Фото без опису

Майбутнє пандемії визначиться у найближчі місяці, але вже зараз учені бачать привід для оптимізму – тривалий імунітет до ковіду

Вакцинація проти коронавірусної інфекції в Україні прискорилася і перше щеплення вже отримали 3,1 млн людей, а повністю вакцинувалися – 1,7 мільйонів. У планах МОЗу – вийти на показник 10 мільйонів щеплень до кінця літа. Чи вдасться за один місяць зробити вдвічі більше уколів вакцини проти ковіду, ніж за останні п’ять разом узяті, покаже час. Але і тих, хто вже вакцинувався однією чи двома дозами (а це 11,6% населення), і тих, хто збирається це робити, наразі найбільше хвилює інше питання – як довго вони будуть захищені і наскільки ефективно?

Захист на роки, якщо не з’являться абсолютно відмінні штами

Власне, остаточної відповіді про тривалість захисту від ковіду за рахунок вакцинації людство досі немає. Група науковців на чолі з епідеміологинею із ПрінстонськогоуниверситетуРейчелБейкер у статті «Межі передбачуваності SARS-CoV-2», опублікованій у науковому журналі Nature, зазначає, що «сила, діапазон і тривалість природного і вакцинального імунітету проти SARS-CoV-2 залишаються невизначеними і період від наступних кількох місяців до року є критичним для розуміння імунітету проти SARS-CoV-2». Учені вважають, що дані про чотири ендемічних (ті, що постійно існують у популяції) коронавіруси дають ключ до розгадки можливого майбутнього SARS-CoV-2. Перше зараження ендемічним коронавірусом може трапитися в дитинстві і протікає відносно легко. Після цього зберігається частковий імунітет. Він не захищає повністю від повторного зараження, але люди, які повторно інфікуються у старшому віці – зазвичай це група високого ризику – мають легший перебіг хвороби. «Якщо SARS-CoV-2 піде тим самим шляхом, вакцинація в більш молодому віці може замінити первинну інфекцію. Залежно від тривалості вакцинального імунітету SARS-CoV-2 може потім циркулювати сезонно у вигляді легкої спалаху «звичайної застуди». Протягом найближчого року, поки триває відбір проб вакцинованих, стане більш ясно, якою мірою SARS-CoV-2 буде слідувати траєкторії ендемічних коронавірусів», – йдеться у статті науковців.

Імунолог Борис Донськой у коментарі Укрінформу говорить, що наявні вакцини дають захист від актуальних штамів, і можливо, що цього захисту буде достатньо на роки. Але він зауважує, що з часом можуть з’явитися нові штами, які навчаться обманювати імунну систему. «Це не тому, що пам’ять після щеплення зникне і трапиться «імунна амнезія». Пам’ять про старі штами залишиться, але чи буде її достатньо для захисту від нових різновидів, які можуть змінити свою структуру до непізнаваності, ми не знаємо. Тому невідомо, куди піде вірусний процес. Якби світ гарантував швидке щеплення великих популяцій, особливо груп ризику, то ми б швидко перемогли цю пандемію. Але якщо за цей час вірус встигне дати принципово нові штами, то він нас обжене і доведеться розробляти нові вакцини», – каже імунолог.

Вакцини краще захистять від важкого перебігу, ніж від зараження

Наразі із появою більш заразного штаму «Дельта» важливо зрозуміти, наскільки ефективно від нього захищають наявні вакцини, і певні дані вже з’явилися. Приміром, на початку липня, через 6 місяців після старту масштабної вакцинації, Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю повідомило про зниження ефективності вакцини Pfizer до 64% на фоні поширення в країні штаму коронавірусу "Дельта". Тобто повністю вберегти від зараження вакцина не може. Але при цьому повідомлялося, що ефективність вакцини проти тяжкого перебігу хвороби, що призводить до госпіталізації, залишалася на рівні 93%. Але пізніше, 23 липня, американський телеканал CNBC з посиланням на новий звіт Мінохорони здоров’я Ізраїлю повідомив, що Pfizer захищає від зараження штамом «Дельта» усього на 39%, а не на 64%, але водночас ефективність вакцини проти розвитку складних форм захворювання залишається високою – на рівні 91%. Власне, це підтверджується ситуацією в лікарнях. Хоча захворюваність в Ізраілі зросла і коливається близько тисячі нових випадків за добу, але як розповів експерт в області пацієнт-менеджменту Першого медичного центру Тель-Авіва Роман Гольдман, кількість тяжкохворих залишається низькою – таких випадків у лікарнях менше сотні. Станом на вечір 22 липня важких хворих було 73, повідомляє Іsraelinfo, але уточнює, що 43 з них були вакциновані, проте більшість мали хронічні хвороби.

Останні дані Національної служби охорони здоров'я Англії, яка теж є лідером з вакцинації, нещодавно вивчав аналітик Євген Істребін. Він підрахував, що ефективність усіх трьох доступних вакцин в Англії (Pfizer, AstraZeneca та Moderna) проти «Дельти» виявилися така: захист від госпіталізації після 1 дози (після 21 дня) складає 45,62%; захист від госпіталізації після двох доз складає 79,6%. У цілому такі дані доволі обнадійливі, адже звична нам вакцина від грипу теж більше спрямована на захист від ускладнень, ніж на абсолютний захист від зараження.

Восени знову підемо на карантин

Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я переконані, що восени Україні знову не уникнути загострення ситуації і повернення до суворого карантину «червоної зони». Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. За його словами, до цього призведе поширення штаму «Дельта», який викликає масштабні і швидкі спалахи в тих державах, де він уже поширений, і який вже зафіксували на території України.

Ігор Бровченко, доктор математичних наук, який очолює групу науковців при НАН, що займається математичним моделюванням ситуації із захворюваність на ковід в Україні, каже, що нова хвиля може настати й раніше. «Немає жодних причин для того, щоб "Дельта" до нас не прийшла. Скоріше за все нова хвиля буде ще до кінця літа. Кількість хворих буде збільшуватись», – прогнозує учений.

Але схоже, що тим, хто уже переніс хворобу, такого прогнозу можна не боятися. Борис Донський, який разом із інфекціоністом Євгеном Дубровським досліджує, як довго зберігається імунітет після перенесеного захворювання, каже, що захист від нього швидше за все залишиться на роки. «Минув рік і особливого зниження рівня антитіл у переважної більшості перехворілих не відбулося, він все ще високий. Це відповідає тому, що люди, які перехворіли, як правило, захищені. Причому цей захист кращий, ніж після вакцинації, адже організм здобув його через власний досвід зустрічі з інфекцією. Виключення з правила можливе, але не більше у 1% людей. Іншим поясненням повторного інфікування може бути хибнопозитивний результат тесту. Тож люди, що перехворіли, навряд чи захворіють тим же штамом чи йому подібним», – заспокоює імунолог.

А за даними національного дослідження, таких, що перехворіли, в Україні уже близько 30%, переконує головний санітарний лікар МОЗ України Ігор Кузін. Решті ж слід поспішити з вакцинацією, адже зараз – найсприятливіший для цього час, поки захворюваність знову не набрала обертів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь