Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПОСИЛЕНО!

Дата: 14.07.2021 13:38
Кількість переглядів: 663

Фото без опису

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПОСИЛЕНО!

      Доводимо до відома  всім перевізникам та громадянам про заборону відвідування лісових масивів у зв’язку з високою пожежною небезпекою.

Щороку починаючи з весни українці починають спалювати суху траву. Попри попередження пожежників про небезпеку, палять цілі поля не розуміючи якої великої шкоди завдають довкіллю.

04 березня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки».

Згідно ст. 77 КУпАП, порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1 тис. 530 грн до 4 тис. 590 грн.) та на посадових осіб - від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн) та на посадових осіб - від 630 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 10 тис. 710 грн. до 30 тис. 600 грн).

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 3 тис. 600 грн. до 6 тис. 120 грн) і на посадових осіб - від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 15 тис. 300 грн. до 21 тис. 420 грн).

Екологи нагадують, що у природі все передбачено так, що трава та кущі можуть рости після зими самі, без допомоги підпалів. За зиму трава перегниває і не є перешкодою для молодої парослі. Тож не варто шукати виправдання, що підпалюючи стару траву чи бадилля, допомагаємо природі. Під час спалювання згоряє не тільки суха трава, але й накопичена в ґрунті органіка. Після підпалів виживають лише найбільш стійкі та невибагливі трави, тобто бур’яни.

Закликаємо громадян бути відповідальними за свої дії та вчинки інших людей, на які можемо повпливати!

Своїми діями ми завдаємо чималої шкоди навколишньому середовищу, яке є спільним домом для усіх нас, в якому жити нашим дітям та онукам.

Якщо ви помітили горіння сухої трави – спробуйте самотужки його ліквідувати. У випадках значного поширення пожежі – негайно повідомте про займання за номером «101».

Фото без опису

Чорнухинська селищна рада звертається до сільгосптоваровиробників, жителів та гостей громади з проханням зробити все можливе, аби не допускати спалення стерні, залишків сухої рослинності, опалого листя на полях і присадибних ділянках та не спричиняти шкоду довкіллю.

Довідково:

Протягом 2020 року на ліквідацію наслідків пожеж, внаслідок недбалого поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки з місцевого бюджету було використано близько 122 тис. грн. Дані кошти могли б бути спрямовані на розвиток соціальної інфраструктури Чорнухинської громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь