Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Увага. Кучерявість персика.

Дата: 26.05.2021 17:27
Кількість переглядів: 623

Фото без опису

Фото без опису

Кучерявість персика: причини хвороби і методи лікування

Хвороби плодових культур – завжди неприємність для садівника. Вони неодмінно позначаються на кількості і якості одержуваних плодів.

Персик – південна рослина, яка любить багато сонця й тепла. При вирощуванні його на чорноземі, який досить добре затримує вологу, важливо знати про грибкові хвороби, якими часто уражаються дерева в холодні ночі після дощів.

Одна з найбільш відомих напастей на персикових деревах – кучерявість персика. Які ознаки має хвороба? Які препарати впораються з нею?Ці питання хвилюють кожного, хто вирішив посадити дерево у себе в саду.

Про хворобу

Кучерявість персика – найпоширеніша грибкова хвороба персика, яка вражає листя. Листя  рослини скручується, вкривається бульбочками, стає хвилястим. Плоди не розвиваються або дрібнішають й осипаються. Згодом всихають  і гілки.

Причини хвороби

До причин появи на персику викривлених листків, перш за все, відноситься недостатність заходів профілактичних обробітків і слабкість імунної системи рослини.

Фактори, які сприяють поширенню кучерявості:

  • різкі перепади температур;
  • підвищена вологість повітря;
  • знижені температури.

Найбільш небезпечним часом для персика є весна. Слід регулярно оглядати дерево з появою листя на предмет їх деформації.

Знизити ризик появи кучерявості можна, правильно висадивши персик на ділянці. Йому підійде тільки відкрите сонячне місце, далеко від інших культур.

Чим лікувати хворе дерево? Перш за все, при появі деформованих листків і пагонів необхідно зрізати їх з дерева і спалити. Такий захід запобігає подальше утворення спор і поширення хвороби.

Народні методи боротьби з хворобою не приносять швидкого результату або довготривалого ефекту. Для лікування хвороби використовують сучасні фунгіциди, які мають високу ефективність проти ряду грибкових захворювань.

Їх розводять в суворій відповідності з інструкцією. Обробітки повторюють кілька разів за сезон з інтервалом в 2 тижні. Рекомендується чергувати препарати, щоб не допустити звикання грибка і підвищити ефективність лікування.

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом

засобів захисту рослин Управлінняфітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області      С.Є. П’ятецька

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь