Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

НАСИЛЬСТВУ НІ

Дата: 14.05.2021 10:56
Кількість переглядів: 533

Повідомлення відділу соціального захисту та охорони здоров'я виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради

Фото без опису

Завантажити повідомлення відділу соціального захисту та охорони здоров'я виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради

Насильству НІ

1. З 07 грудня 2017 року  № 2229-VIII в Україні діє Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству;

2. Згідно зі статтею 4 цього Закону звичаї, релігійні переконання, віросповідання, традиції не можуть розглядатися як виправдання будь-яких форм домашнього насильства або бути підставою для звільнення кривдника від відповідальності.

3. Домашнє насильство – це не тільки фізичний вплив і не тільки між подружжям. Тобто домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального,психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю.

4. Що є фізичним насильством? Ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання або незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, чи заподіяння смерті.

5. Що є психологічним насильством? Словесні образи, погрози, зокрема щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, контроль у репродуктивній сфері та ін.

6. Що таке економічне насильство? Умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів, можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг із лікування чи реабілітації, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися та ін;

7. Відтепер до кривдника можуть бути застосовані такі спеціальні заходи як “терміновий заборонний припис” та “обмежувальний припис”.

  • “Терміновий припис” здійснюється поліцією. Застосовується до кривдника не більше, ніж на 10 днів. Ідеться про негайне припинення домашнього насильства. Це передовсім стосується фізичного домашнього насильства. Поляга в обмеженні кривдника, що вчиняє домашнє насильство, доступу до житлового приміщення, де проживає жертва.
  • “Обмежувальний припис” застосовується судом після факту насильства, коли є доказова база – зокрема звернення до поліції або складений адмінпротокол. Цей припис може бути застосований строком , тобто це більш тривалий захід.

8. Найперше, куди можна звернутися за допомогою – це поліція. Ви можете    викликати поліцію за телефоном 102, (5-14-61) або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву

9. Крім того, працює Національна «гаряча лінія» з питань протидії насильству та захисту прав дитини 0 800 500 335 – безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України. За допомогою можна звернутися також до Центру надання соціальних послуг/,  безоплатної правової допомоги, Службу у справах дітей , мобільна бригада соціально-психологічної підтримки (05340)5-13-37.

Благодійна організація «Світло надії» тел. (05322) 2-06-20 або (0532) 60-60-81 
Працівники та працівниці Центрів обізнані з проблемами домашнього насильства й можуть вам допомогти, наприклад, скерувавши  до відповідних органів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь