Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

НАСИЛЬСТВУ НІ

Дата: 12.05.2021 19:57
Кількість переглядів: 490

Завантажити повідомлення відділу соціального захисту та охорони здоров'я виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради

Насильству НІ

  1. З 07 грудня 2017 року  № 2229-VIII в Україні діє Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству;
  2. Згідно зі статтею 4 цього Закону звичаї, релігійні переконання, віросповідання, традиції не можуть розглядатися як виправдання будь-яких форм домашнього насильства або бути підставою для звільнення кривдника від відповідальності.
  3. Домашнє насильство – це не тільки фізичний вплив і не тільки між подружжям. Тобто домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального,психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю.
  4. Що є фізичним насильством? Ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання або незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, чи заподіяння смерті.
  5. Що є психологічним насильством? Словесні образи, погрози, зокрема щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, контроль у репродуктивній сфері та ін.
  6. Що таке економічне насильство? Умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів, можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг із лікування чи реабілітації, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися та ін;
  7. Відтепер до кривдника можуть бути застосовані такі спеціальні заходи як “терміновий заборонний припис” та “обмежувальний припис”.
  • Терміновий припис” здійснюється поліцією. Застосовується до кривдника не більше, ніж на 10 днів. Ідеться про негайне припинення домашнього насильства. Це передовсім стосується фізичного домашнього насильства. Поляга в обмеженні кривдника, що вчиняє домашнє насильство, доступу до житлового приміщення, де проживає жертва.
  • “Обмежувальний припис” застосовується судом після факту насильства, коли є доказова база – зокрема звернення до поліції або складений адмінпротокол. Цей припис може бути застосований строком , тобто це більш тривалий захід.

8    Найперше, куди можна звернутися за допомогою – це поліція. Ви можете    викликати поліцію за телефоном 102, (5-14-61) або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву

  1. Крім того, працює Національна «гаряча лінія» з питань протидії насильству та захисту прав дитини 0 800 500 335– безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України. За допомогою можна звернутися також до Центру надання соціальних послуг/,  безоплатної правової допомоги, Службу у справах дітей , мобільна бригада соціально-психологічної підтримки (5-13-37).

Благодійна організація «Світло надії» тел. (05322) 2-06-20 або (0532) 60-60-81 
 

 Працівники та працівниці Центрів обізнані з проблемами домашнього насильства й можуть вам допомогти, наприклад, скерувавши  до відповідних органів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь