Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Співпраця аграріїв і пасічників збереже бджіл від загибелі!

Дата: 22.03.2021 21:07
Кількість переглядів: 737

З настанням польових робіт виникають конфліктні ситуації щодо застосування пестицидів між сільськогосподарськими виробниками та пасічниками, тому вкотре нагадуємо сільськогосподарським товаровиробникам, фермерам, що під час обробітку сільськогосподарських культур хімічними засобами захисту рослин, необхідно дотримуватися Державних санітарних правил “Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві”, Державних ветеринарних правилЗаконів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин» та  «Про бджільництво».

На сьогоднішній день питання проведення заходів щодо виключення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами залишається важливим і актуальним.

Зараз, щоб виростити якісний урожай сільськогосподарських культур сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам неможливо обійтись без використання пестицидів. У свою чергу бджолярі виробляють цілющі продукти бджільництва і бджоли опилюють сільськогосподарські культури.

Зазнаючи втрат, варто задуматись, що даний результат – це лиш не виконання своїх обов’язків, як пасічниками так і сільськогосподарськими товаровиробниками.

Відповідно до вимог чинного законодавства пасічники повинні реєструвати свої бджолосім’ї у сільській, селищній раді за місцем розташування пасіки, а у випадку перевезення пасіки на медозбір та запилення до іншого місця – у відповідній селищній або сільській раді, на території якої на період кочівлі буде розташована пасіка.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до старостинських округів Чорнухинської селищної ради з проханням посприяти у реєстрації пасік, які знаходяться на вашій території. Це дасть можливість власникам сільськогосподарських підприємств мати доступ до інформації про кількість пасік, що знаходяться в зоні дії пестицидів та вчасно повідомляти пасічників про обробіток полів хімічними засобами захисту рослин. А пасічникам вчасно перевезти  або захистити бджоли на місці.

З метою недопущення виникнення нещасних випадків, надзвичайних ситуацій, загибелі бджолосімей під час обробітку сільськогосподарських культур пестицидами, необхідно дотримуватися наступних правил що встановлені законодавством України:

  • Необхідно уникати випадків застосування пестицидів сільгосптоваровиробниками поблизу жилої зони, які суперечать державним санітарним правилам. Такі роботи можуть завдати суттєвої шкоди і бджолам при застосуванні інсектицидів за не дотриманням встановлених регламентів використання пестицидів.
  • Згідно з пунктами: 9.2 і 6.3.4. (ДСП 8.8.1.2.001-98) необхідно дотримуватись зони санітарного розриву від водних джерел – 500 м(до рибогосподарських водойм не менше 2000 м) та від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, при штанговому обприскуванні повинна бути не менше 300 м, при вентиляторному – 500 м, обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.
  • Бджолярі повинні отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у Чорнухинському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, для чого необхідно надати зразки бджіл для дослідження в Лубенську міжрайонну державну лабораторію Держпродспоживслужби  з метою виключення наявності захворювань бджіл.
  • Пасічники повинні поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю. Інформація про реєстрацію пасіки вноситься до журналу пасік, який ведеться органами місцевого самоврядування відповідно до наказуМіністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року N 338  Порядок реєстрації пасіки, даний документ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за N 282/35904.
  • За два – три дні до проведення обробітку, керівник сповіщає пасічників (населення) даної місцевості (пресу, робить подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, вказуючи час ізоляції бджіл, а також встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.
  • На площах, де розташовані пасіки (у радіусі 7 км.) використовувати малотоксичні пестициди з дотриманням регламентів застосування пестицидів.
  • При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур, пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.
  • Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, слід проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.
  • Беручи до уваги токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, не допускати їх обробітку під час масового льоту бджіл або проводити обробітки у фазу до цвітіння або після цвітіння.
  • У невеликих індивідуальних пасіках громадян для охорони бджіл від отруєння пестицидами, щоб не вивозити пасіки, потрібно закривати льотки на визначений час відповідно до „Інструкції по попередженню отруєння бджіл отрутохімікатами ”.

 

Для попередження зносу пестицидів, хімічну обробку рослин проводять при швидкості вітру 3 м/с (для дрібнокапельного) і 4 м/с (для крупнокапельного обприскування).

Правильний вибір оригінального пестициду, а не фальсифікату, дотримання регламентів використання пестицидів, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл.

Сільськогосподарським підприємствам необхідно дотримуватись правил безпечного поводження з пестицидами та охорони праці при внесенні хімічних препаратів при вирощуванні сільськогосподарських культур і охорони навколишнього середовища від впливу пестицидів.

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року N 338 затверджено Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, даний документ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за N 283/35905.

Ця Інструкція встановлює основні причини отруєння бджіл, заходи щодо профілактики отруєння бджіл, установлення факту отруєння бджіл та допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім’ям, а також механізми визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл та  є обов’язковою для виконання всіма державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, юридичними особами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичними особами – підприємцями, зокрема сімейними фермерськими господарствами, що провадять діяльність у галузі бджільництва та фізичними особами.

Тож, закликаємо пасічників, власників сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств з усією відповідальністю віднестися до даної інформації і усіляко сприяти недопущенню випадків загибелі бджіл під час обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами.

 

 

 

Провідний спеціаліст відділу контролю

за обігом засобів захисту рослин Управління

фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби

 в Полтавській області                                                                С.Є.П’ятецька



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь