Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Вимоги до роздрібної торгівлі пестицидами і агрохімікатами.

Дата: 10.03.2021 16:52
Кількість переглядів: 4320

    Пестициди - токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур'янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб. 

   Агрохімікати - органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції.

   Оскільки пестициди , в більшості , хімічні токсичні речовини ,тому транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів та іншими нормативними актами.

   Після набрання чинності ще у 2015 році «оновленим» Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності», торгівля пестицидами та агрохімікатами (регуляторами росту рослин)  ліцензуванню не підлягає. Вимоги про отримання ліцензії на торгівлю пестицидами тепер немає ані в ст. 7  Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», ані в ст. 9 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»

   Реалізувати  на території  України можна тільки пестицидами й агрохімікатами, що пройшли державну реєстрацію (ч. 2 ст. 4 Закону  України «Про пестициди і агрохімікати»). Тими, що внесені до Реєстру пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні .

   Згідно з ч. 2 ст. 11 Закону  України «Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів та агрохімікатів і торгівлею, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із такими речовинами. Допуски видаються після проходження медичного огляду та спеціального навчання . Порядок видачі цього документа затверджений постановою КМУ від 18.09.95 р. № 746.

   Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібно-фасованому  вигляді.  Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендацією щодо її застосування із зазначенням культур та об'єктів, для оброблення яких призначено пестициди і агрохімікати, способів, норм і кратності використання, термінів вичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження пестицидів та агрохімікатів, а також заходів безпеки під час роботи, транспортування і зберігання, ліквідації аварійних ситуацій та їх наслідків, заходів подання першої медичної допомоги у разі отруєння.

   Розфасування пестицидів і агрохімікатів може здійснюватися лише за наявності дозволу його виробника або власника знака для товарів і послуг.

  Кожна партія завезених для продажу пестицидів повинна мати сертифікат відповідності.

   У приміщенні для продажу пестицидів і агрохімікатів не повинні реалізовуватися харчові продукти, іграшки, товари дитячого користування, засоби особистої гігієни, одяг, взуття, миючі засоби, парфуми.                           

   Заборонена  реалізація підроблених, фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів. Згідно Закону України «Про пестициди та агрохімікати» – фальсифіковані пестициди і агрохімікати – продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.                                                                                                     

  Підроблені пестициди й агрохімікати шкідливі для здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв, крім того використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням та  тягне за собою   цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.                                                                                                              

  Адміністративне стягненням в вигляді штрафу  на сьогодні (на розгляді внесення  змін в сторону збільшення) становить на громадян -  до сорока неоподаткованих мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 

 

 Шановні підприємці! Дотримуйтесь правил торгівлі пестицидами  і агрохімікатами , адже від вас залежить здоров’я людей ,чистота довкілля та якість вирощених на присадибних ділянках продуктів харчування.

 

Світлана П’ятецька    провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь