Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Пташиний грип: небезпечність хвороби та необхідність її профілактики

Дата: 18.02.2021 16:30
Кількість переглядів: 325

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

На сьогоднішній день відмічається напружена епізоотична ситуація щодо грипу птиці в цілому як у Європі, так і в Україні. У 2020 році виявлено 9 випадків грипу птиці у Вінницькій (1), Миколаївській (5), Київській (2) та Херсонській (1) областях. З початку 2021 року виявлено 2 випадки в Миколаївській (1) та Київській (1).

Тому, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області вважає за необхідне нагадати про небезпеку цієї хвороби та необхідність її профілактики.

Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана вірусом грипу А. Грип птиці характеризуються загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту, перебігає у виді епізоотій та ензоотій.

Визначені віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину і являють значний ризик для її здоров’я. природним резервуаром вірусів грипу птиці є дикі птахи, особливо мігруюча водоплавна птиця. До зараження грипом сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Деякі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції та її природним резервуаром.

Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни. Проте, інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом.

З метою забезпечення епізоотичного благополуччя у птахо господарствах необхідно постійно здійснювати:

- нагляд за клінічним станом птиці;

- проведення моніторингових досліджень щодо виявлення антитіл до вірусу грипу птиці та встановлення вірусу грипу серед різних видів диких перелітних та синантропних птахів, птиці птахо господарств та особистих селянських господарств, іншої птиці, яка утримується в неволі, тощо.

Для профілактики захворюваності птиці на грип керівники та спеціалісти птахо господарств зобов’язані виконувати вимоги, передбачені Ветеринарно-санітарними правилами для птахівницьких господарств і вимогами до їх проектування, затвердженим наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 03 липня 2001 року №53 та іншими нормативно-правовими актами.

Власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19 грудня 2006 року №100, а також:

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

- виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити ветеринарно-санітарні заходи з профілактики  та боротьби з грипом птиці;

- виконувати проведення заходів, направлених на попередження виникнення грипу птиці, передбачених Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженою наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17 жовтня 2011 року №547;

- повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;

До прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

У птахо господарстві необхідно організувати постійні заходи, направлені на знищення гризунів, ектопаразитів і недопущення залітання диких, синантропних птахів у пташники, кормоцехи тощо.

Через величезну небезпеку цієї хвороби для життя і здоров’я людей та тварин, Головне Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області просить юридичних осіб та громадян дотримуватися ветеринарних і санітарних норм та правил.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь